Primarii au cerut „pământ“ la Palatul Victoria

Edilii de sectoare au reclamat situaţia neclară a terenurilor. Tăriceanu susţine, însă, că Bucureştiul are nevoie de aer.

Descongestionarea traficului, mai multe grădiniţe şi trecerea bazelor sportive în subordinea administraţiei locale au fost principalele proiecte prezentate ieri de primarii Capitalei, în discuţia de la Palatul Victoria cu primul-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, şi ministrul dezvoltării, Laszlo Borbely. Edilii au mai cerut guvernului sprijin legislativ pentru a delimita atribuţiile primarilor de sector de cele ale edilului-şef. Totodată, şefii administraţiei locale s-au plâns şi de problemele de ordin juridic, legate de Legea nr. 10/2001, care i-ar împiedica să ducă la bun sfârşit proiecte importante la nivel de municipalitate.

Pentru sectorul 1, Andrei Chiliman a susţinut o mai bună organizare a şantierelor de pe DN 1, care încurcă, în prezent, traficul. El a mai cerut primului-ministru să nu mai permită Agenţiei Naţionale pentru Sport să dea avize pentru desfiinţarea sau schimbarea destinaţiei unor baze sportive. Chiliman se teme ca ştrandul Tineretului să nu aibă aceeaşi soartă ca ştrandul Străuleşti. Parc municipal în locul Gării de Est

Pe lângă discuţiile despre două noi magistrale de metrou - una care să ajungă până la capătul şoselei Colentina şi alta în zona Pantelimon, Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, a mai spus că vrea ca în sectorul lui să apară cât de curând un nou parc municipal. Oaza de verdeaţă ar putea fi amenajată pe cele nouă hectare pe care le ocupă Gara de Est. Aceasta, crede Onţanu, nu-şi mai găseşte azi funcţionalitatea, iar terenul ar putea fi folosit pentru a rezolva prevederea UE de a mări spaţiul verde pe cap de locuitor. Edilul a mai cerut şi un control pentru a verifica dacă firmele care realizează lucrările la Stadionul Naţional au cheltuit corect banii alocaţi. Totodată, Onţanu a cerut guvernului finalizarea celor 18 grădiniţe pentru care s-au alocat bani de la buget şi sprijinul financiar pentru reabilitarea a 137 de blocuri din sector.

Pentru sectorul 3, Liviu Negoiţă a ridicat problema finalizării lucrărilor din Centrul Istoric şi de la Biblioteca Centrală Universitară, precum şi a proiectului Esplanada. Negoiţă crede însă că „actualul guvern nu mai are forţa politică să ducă reglementările legislative acolo unde ar trebui“.   Edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, a solicitat şi el rezolvarea problemei grădiniţelor, insistând asupra bugetului mic alocat sectorului său.