Primăria Şuşani, judetul Vâlcea, trebuie să restituie agenţiei SAPARD peste un milion de euro, bani cheltuiţi pe un sistem de alimentare cu apă a comunei care nu funcţionează.
Primăria are încă din luna ianuarie conturile blocate şi nu poate face niciun fel de investiţii. În plus, Direcţia Finatelor Publice a pus sechestru pe o serie de bunuri ale primăriei, de la calculatoare, televizoare şi imprimante, până la autoturisme, utilaje grele şi toate clădirile din patrimoniu. Peste câteva zile, toate bunurile vor fi scoase la licitaţie. "Noi am depus o contestaţie în anulare la judecătorie, însă ne-au cerut să plătim taxa de timbru, care înseamnă vreo 400.000 de lei. De unde să scoatem banii aştia când noi avem conturile blocate?", se întreabă primarul Gheorghe Staiu.
Au pierdut procesul cu constructorul
Problemele primăriei au început în urmă cu câţiva ani, când a obţinut finanţarea de un milion de euro, din fonduri SAPARD, pentru alimentarea cu apă a celor şase sate ale comunei. Proiectul presupunea introducerea a 25 de kilometri de conducte, montarea a peste 100 de cişmele stradale, forarea unui puţ de mare adâncime şi construirea blocului administrativ. Firma constructoare angajată de primarie în 2003 nu a respectat însă proiectul de execuţie şi termenul de finalizare a lucrării stabilit pentru luna august 2004. Mai exact, cişmelele au fost montate haotic, în şanturi sau lângă gardurile oamenilor, bazinele de scurgere nu au fost făcute, ţeava nu a fost băgată la adâncimea prevăzută în proiect, iar blocul administrativ a fost construit doar pe jumătate. Drept urmare, agenţia SAPARD a cerut primăriei rezilierea contractului. "Am considerat că suntem nevinovaţi şi am dat constructorul în judecată. Dar în instanţă, firma a ştiut să-şi apere interesele mai bine decât noi şi a demonstrat cu expertize tehnice că sistemul de alimentare cu apă este conform proiectului de execuţie şi funcţionează la capacitate. Noi nu am cerut contraexpertiză, avocatul nu a cerut, cred că era pe mână cu ei. Am pierdut procesul şi suntem obligaţi să restituim agenţiei SAPARD un milion de euro", explică primarul Staiu. Suma trebuie achitată din bugetul local, care este de doar 250.000 de lei pe an, şi din vânzarea la licitaţie a tuturor bunurilor primăriei.
"Să plătească din banii lui"
Localnicii sunt revoltaţi şi-l consideră vinovat în primul rând pe primar pentru că nu s-a implicat. "Să plăteasc el din banii lui, nu din taxe şi impozite. Ei au mâncat banii şi au făcut lucrarea în bătaie de joc. Nu merge nicio pompă, n-a mers nicio zi, bani cheltuiţi aiurea. Aici la noi nici nu era nevoie de apă pentru că toată lumea are puţuri în curte", apreciază localnicul Ilie Bacui. Primaria Şuşani este prima instituţie din judeţul Vâlcea care este obligată să dea banii înapoi Uniunii Europene pentru o lucrare prost facută.