Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit o serie de nereguli în ceea ce priveşte contractul de concesiune încheiat între Primăria Timişoara şi Sc Aurora Srl. Printre nereguli se numără taxe neplătite pentru zeci de mii de metri pătraţi şi construcţii ridicate fără autorizaţii.
În ianuarie 2008, Primăria Timişoara a concesionat către SC Aurora SRL o suprafaţă de 55.242 de metri pătraţi pe o perioadă de 49 de ani. Conform hotărârii de consiliu, concesiunea viza construirea unei zone de agrement şi trebuia plătită o taxă de concesiune anuală de 10,55 de lei pe metru pătrat ocupat de construcţii, de 1,60 de lei pentru terenul neconstruit şi de 0,0102 de lei pentru luciul de apă aferent. De asemenea, se prevedea că odată cu ridicarea de construcţii pe terenul folosit să crească şi redevenţa. Suprafaţa construită pentru care se plătea redevenţa a fost diminuată, în acte, la doar 2.148 de metri pătraţi, în baza unui plan de situaţie întocmit în 2005, în ciuda faptului că planul de situaţie existent din 2007 arăta negru pe alb că suprafaţă total construită reală era de aproape trei ori mai mare. În momentul în care auditorii Curţii de Conturi au solicitat departamentelor din Primăria Timişoara să verifice pe teren situaţia de la complexul Aurora, Serviciul autorizare şi control construcţii din cadrul Instituţiei Arhitectului Şef al primăriei Timişoara a constatat "existenţa unui număr de 22 de construcţii despre care există suspiciunea de executare în condiţiile nerespectării prevederilor legale în semnsul obţinerii autorizaţiei de construcţie". Între acestea se găseşte o sală pentru evenimente (nunţi) şi o terasă de vară, construite fără autorizaţie.
Dosar similar
Mai mult decât atât, Serviciul Banca de Date Urbane a municipalităţii a constatat că "suprafaţa totală construită de SC Aurora SRL este de 35.451 de metri pătraţi", în condiţiile în care redevenţa achitată primăriei era doar pentru 6.453 de metri pătraţi. O primă evaluare a pagubelor aduse bugetuluin local, numai în primul an de concesiune, trece de 180.000 de euro, fără să cuprindă şi taxele locale care ar fi trebuit plătite. Primăria Timişoara a contestat rezultatele raportului Curţii de Conturi, în contencios-administrativ, iar Direcţia de Patrimoniu reface în această perioadă calculele pentru a stabili valoarea prejudiciului. Acelaşi director, Nicuşor Constantin Miuţ, este audiat de DNA într-un alt dosar legat de concesiunea bazei de agrement Heaven. Potrivit procurorilor, prejudiciul adus bugetului local depăşeşte 50.000 de euro. Ancheta demarată de DNA în primăvara anului trecut vizează terenul pe care se află baza de agrement, care a fost închiriat unui om de afaceri la cu doar 2.500 de lei pe lună, preţ majorat ulterior, din cauza inflaţiei, la 5.000 de lei pe lună. În plus, primăria a perceput chirie numai pentru 3.200 de metri pătraţi, în condiţiile în care suprafaţa reală a terenului închiriat pe care se află un club, un restaurant şi un ştrand este de 15.000 de metri pătraţi.