Primăria Timişoara declară război mafiei retrocedărilor

Cu două luni înainte de alegeri, administraţia Ciuhandu anunţă anularea contractelor prin care baştanii au intrat în posesia vilelor din centrul oraşului.

Monumentele istorice preluate de clanurile baştanilor ar putea intra în posesia Primăriei Timişoara datorită unei prevederi din Legea Monumentelor Istorice. Potrivit legii, statul are drept de preempţiune asupra acestor imobile. Municipalitatea timişoreană a declanşat deja procedura judiciară cuvenită. În urmă cu patru ani, tot înaintea alegerilor locale, o operaţiune asemănătoare declanşată împotriva baştanilor, bazată atunci pe Legea 112, nu a dat rezultate. Ce poate face municipalitatea În cazul în care proprietarul unui imobil considerat monument istoric vrea să-l vândă, municipalitatea are dreptul să cumpere prima, dacă este de acord cu preţul. Numai dacă primăria anunţă că nu vrea să cumpere, proprietatea poate fi vândută altei persoane. Preţul trebuie să fie cel puţin egal cu cel solicitat statului. Deja, primăria timişoreană a cerut Oficiului de Cadastru să noteze în Cărţile Funciare dreptul de preempţiune, ne-a declarat Nicuşor Miuţ, directorul Direcţiei Patrimoniu a Primăriei Timişoara. „Am prevăzut în bugetul pe 2008 500.000 de euro pentru cumpă- rarea unor astfel de imobile. Dacă ni se cer preţuri exagerate, legea prevede că acestea trebuie cerute şi următorilor cumpărători“, a mai explicat Miuţ. Acesta şi-a exprimat convingerea că astfel vor fi scurtcircuitate afacerile imobiliare ţigăneşti. „Vor ieşi la lumină şi sumele reale cu care sunt achiziţionate aceste imobile, pentru că până acum se declarau sume mai mici pentru a nu se achita tot impozitul aferent“, a completat Miuţ. Avocatul Florin Kovacs spune însă că lucrurile nu sunt simple. „Dreptul de preempţiune trebuie notat în Cartea Funciară. Notarii trebuie informaţi cu privire la acest aspect, iar pe clădire trebuie pusă o placă în care să se informeze că este monument istoric“, declară Kovacs. Arthur Ursu, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş, spune însă că municipalitatea a pornit cu stângul. „Ne-au trimis pentru notificare în CF o listă cu monumentele istorice din judeţ, fară a le identifica pe cele din Timişoara şi fără a ne da numerele topo, după care putem găsi CF-urile pentru a le opera“, a declarat Ursu. În lista trimisă la Cartea Funciară (CF) se cere notarea dreptului de preempţiune al Primăriei Timişoara şi pentru necropole, cetăţi antice de pământ sau situri arheologice aflate la zeci de kilometri de oraş. „Este posibil să fi greşit cu privire la lista monumentelor. Recunosc că am comis o eroare, dacă asta vă dă satisfacţie“, s-a justificat primarul Gheorghe Ciuhandu.

PRECEDENT Operaţiunea „112“ a eşuat În anul electoral 2004, administraţia Ciuhandu a mai declanşat o operaţiune care viza baştanii. Cu sprijinul poliţiei, au fost verificate persoanele care locuiau în 98 de vile din zona istorică. Apartamentele din aceste vile fuseseră vândute de primărie chiriaşilor în baza Legii 112 din 1995, care stipula că, timp de zece ani, cei care au cumpărat de la stat nu au voie să vândă. În urma acţiunii s-a constatat că în 48 de vile locuiau alte persoane decât cele care au cumpărat în baza Legii 112. Primăria Timişoara a solicitat însă numai pentru 15 din aceste imobile anularea contractelor încheiate cu încălcarea Legii 112. „Ulterior, nu au urmărit cu atenţie litigiile în instanţe, asfel încât baştanii au câştigat toate procesele. Nici măcar un apartament nu a fost eliberat“, declară un ofiţer specialist din cadrul Poliţiei Timiş.