Primăria plăteşte pentru maşinile avariate în gropi

Primăria plăteşte pentru maşinile avariate în gropi

Firmele de asigurări auto câştigă pe bandă rulantă procesele intentate municipalităţii, pentru gropile în care bucureştenii îşi rup autoturismele.

Firmele de asigurări auto au început să recupereze de la municipalitate banii investiţi în repararea autoturismelor cu care clienţii lor, posesori de poliţe CASCO, au dat prin gropile Capitalei.

Dacă, până acum doi ani, firmele de asigurări nu reuşeau foarte uşor să-şi recupereze sumele cu care înlocuiau baia de ulei spartă sau amortizoarele distruse în „craterele” din oraş de şoferii nevoiţi să-şi folosescă autoturismele prin Capitală, acum angajaţii acestora pot răsufla uşuraţi. Asta pentru că edilii trebuie, orice-ar fi, să găsească fonduri pentru a plăti daunele materiale, dacă sunt obligaţi la acest lucru de instanţă.

Nu este însă foarte greu deoarece o lege dată în 2007 obligă toate instituţiile locale să găsească bani pentru ca în termen de opt luni de la o sentinţă judecătorească să le plătescă daune celor care şi-au avariat maşina pe drumurile proaste. Fie că este vorba despre firmele de asigurare care vor să-şi recupereze banii după reparaţia unui autoturism pe poliţa CASCO, fie că este vorba despre şoferii care nu au decât asigurarea obligatorie - RCA, dar decid să dea municipalitatea în judecată pentru daunele provocate maşinilor de gropile din oraş.

Daune de 200.000 de lei

Dintre miile de şoferi care şi-au stricat maşinile din vina gropilor sau din alte cauze de care sunt responsabile autorităţile, până acum, peste 620 au dat în judecată Administraţia Străzilor Bucureşti, direcţie din cadrul Primăriei Generale. „Victimele” au câştigat 145 de procese, iar municipalitatea - 165.

Astfel, în 2007 numai firmele de asigurări auto au intentat Administraţiei Străzilor 325 de procese. „Dintre acestea, Administraţia a câştigat 130, a pierdut 115, iar 80 de dosare sunt în curs de soluţionare”, a precizat Alina Roman, directorul direcţiei.

În 2008, numărul proceselor intentate municipalităţii a fost de 230, dintre care, până în prezent, administraţia a obţinut soluţii favorabile în cazul a 35 de dosare şi a pierdut 30 de dosare.

Alte 165 de dosare se află şi acum în curs de desfăşurare pe rolul instanţelor de judecată. În ceea ce priveşte anul 2009, până acum firmele care încheie poliţe au intentat 82 de procese.

„Suma minimă solicitată ca despăgubire de asigurători a fost de aproximativ 300 de lei, iar suma maximă - aproximativ 12.000 lei. În urma proceselor pierdute, municipalitatea a plătit aproximativ 200.000 de lei până acum”, a spus Alina Roman.

PROCEDURĂ

Fotografiaţi autovehiculul şi chemaţi inspectorul

Potrivit Brigăzii de Poliţie Rutieră, la ora actuală sunt deschise peste 100 de şantiere în Capitală, acestea fiind zone în care şoferii îşi pot „rupe” foarte uşor autoturismele. Printre străzile aflate în lucru se numără Bd. Regina Maria, Şos. Nicolae Titulescu, Şos. Orhideelor, Mihai Bravu sau Mircea Eliade. Cei care îşi avariază maşina şi nu au CASCO trebuie să ştie, mai întâi, dacă strada e în administraţia Primăriei Generale sau a celei de sector. Fotografiile de la locul accidentului şi martorii sunt absolut necesari într-un proces cu municipalitatea. Apoi, este nevoie şi de certificatul constatator, eliberat de poliţie, şi de părerea unui inspector din cadrul departamentul Inspecţie al Primăriei Capitalei. Dacă acesta din urmă nu vă ajută, păstraţi bonul de la registratură pentru a dovedi că l-aţi căutat.

Ne puteți urmări și pe Google News