Consilierii generali ai Municipiului Bucureşti şi directorii din Primăria Capitalei pregătesc „lovitura de grație“ pentru Circul de Stat.
După incendiul care a izbucnit la o clădire a Circului Globus, în urma căruia 11 animale au murit intoxicate, iar managerul general a fost demis, șefii Municipalității au semnat un proiect de hotărâre care prevede că animale sălbatice pot fi deținute doar de grădinile zoologice.
Interzise animalele care au coloană vertebrală
Cu alte cuvinte, se interzice folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ și în orice alt tip de spectacole sau expoziții, pe teritoriul Municipiului București, cu excepția Grădinii Zoologice. Din expunerea de motive a proiectului rezultă că, din cauza izolării severe, lipsei de mişcare precum şi a restrângerii comportamentelor naturale, animalele folosite în circuri suferă şi sunt predispuse la probleme de sănătate, de comportament şi psihologice.
Trucurile pe care animalele sunt obligate să le efectueze, necesită tehnici extreme de constrângere fizică, inclusiv înfometarea, utilizarea de obiecte contondente, bice, bare metalice, cârlige de elefant, şocuri electrice precum şi a altor forme de abuz fizic. Tot în acea hotărâre se mai specifică şi faptul că habitatul unui leu, spre exemplu, se desfăşoară pe o suprafață de circa 400 kilometri pătrați, echivalentă cu dublul suprafeței Bucureştiului.
În circuri, „regele animalelor“ are la dispoziție maximum 12 metri pătrați, iar instinctele sale de vânătoare şi alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale. Însă, în proiectul de hotărâre semnat de consilierii generali și de directorii Primăriei Municipiului București nu se specifică nimic și de spațiile mici din Grădinile Zoologice din România. Potrivit unor surse din cadrul Municipalității, unele animale de la Circul Globus vor fi mutate la Zoo, iar cele sălbatice ar putea urma drumul Africii.
250 de oameni riscă să rămână job
În cazul în care Circul de Stat se închide, peste 150 de angajați şi 100 de colaboratori riscă să rămână fără locuri de muncă. „Nimeni nu ar vrea să fie în locul celor care lucrează la Circ. Sunt oameni care au copii mici de crescut. Sunt foarte speriați de faptul că ar putea rămâne fără loc de muncă“, ne-a spus unul dintre angajați. Semnat de şeful Direcției de Cultură, Sport şi Turism din cadrul Primăriei Capitalei, Traian Constantin Petrescu, dar şi de alți directori din Primăria Capitalei, documentul prevede sancțiuni cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei, iar circurile care întră în Bucureşti vor fi obligate să părăsească Capitala în 24 de ore de la notificare.