Primăria Capitalei vrea să aloce 22,2 milioane de euro pentru a le face maidanezilor viața mai frumoasă

Primăria Capitalei vrea să aloce 22,2 milioane de euro pentru a le face maidanezilor viața mai frumoasă

Numai în ultimii șase ani, edilii Capitalei au alocat alte 18 milioane de euro pentru gestionarea animalelor fără stăpân. Acum, autoritățile vor un pet-hotel, SMURD, o fermă și să înființeze Poliția Animalelor

SMURD pentru animale şi un hotel, pentru cei care vor să-și cazeze patrupedul pe timpul concediului, sunt câteva din măsurile propuse în noua „Strategie pentru protecţia şi bunăstarea animalelor din Capitală”. Semnată de toți directorii Municipalității, strategia ar urma să fie pusă în practică în următorii cinci ani. Primarii vor trebui să evalueze fiecare stăpân şi animalele de companie, şi să facă o baza de date cu aceştia.

De această măsură ar urma să se ocupe Poliţia Veterinară a Animalelor, care va fi înfiinţată în subordinea Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor. În ceea ce priveşte capturarea vieţuitoarelor abandonate, doar cei care au cursuri absolvite de etologie (știința care se ocupă cu studiul comportamentului animalelor) vor mai putea face asta, ei fiind asistaţi de medici veterinari la fiecare acţiune.

Cursuri gratuite pentru stăpâni

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul ASPA, Bogdan Treeroiu, a explicat, pentru EVZ, că maidanezii încă reprezintă o problemă: „Se capturează zilnic între 15 şi 20 de câini de pe străzi chiar şi acum, deşi nu se mai văd aşa mulţi pe stradă”. El spune că a semnat Strategia, dar că nu poate da mai multe detalii, banii pentru punerea ei în practică urmând să fie alocați din vistieria Capitalei. Pentru punerea în practică a Strategiei ar fi nevoie de aproximativ 100 de milioane de lei (22,2 milioane de euro) , susţin reprezentanţi ai Municipalităţii.

Nici adopţia nu se va mai putea face oricum. Fiecare persoană care vrea să ia un animal acasă va fi atestată de un specialist de la o şcoală de dresaj, pentru a stabili dacă stăpânul se potriveşte cu vieţuitoarea pe care a ales-o. Totodată, noul stăpân va putea urma gratuit cursuri de disciplină canină. Ulterior, fiecare cetăţean va fi monitorizat. Pe stradă, pentru a-i face pe stăpâni să strângă murdăria, edilii vor monta distribuitoare speciale de pungi.

Duși la Zoo

Primarii Capitalei analizează şi varianta unificării ASPA cu Grădina Zoologică Bucureşti şi să ducă patrupedele abandonate la Zoo. „Pentru diversificarea ofertei turistice a Grădinii Zoologice se are în vedere crearea unui centru de tip fermă a animalelor, în care să poată fi utilizate inclusiv animale fără stăpân, dar și a unui centru de cercetare etologică, în care să fie studiate comportamentele animalelor și să poată fi organizate seminarii școlare în aer liber pe aceste teme”, se mai precizează în Strategie. Tot aici vor fi amenajate terenuri de dresaj şi chiar un pet-hotel, unde bucureştenii să-şi poată lăsa animalele de companie contracost. Banii achitaţi vor fi viraţi în bugetul ASPA.

PET-SMURD

Șefii de la Capitală spun că este nevoie și de un Serviciu Medical de Urgență și Resuscitare Veterinară care să intervină. Ei și-au dat acordul de principiu să fie achiziționate clinici veterinare mobile în acest sens. Totodată, proprietarii ar putea avea la dispoziție un cimitir al animalelor și un crematoriu.