Primăria Capitalei va decide unde se va face publicitate

Primăriile de sector nu vor mai avea niciun cuvânt de spus în modul în care vor fi amplasate bannerele şi panourile publicitare în Bucureşti, iar şefii municipalităţii se vor consulta cu aleşii generali înainte de a lua o decizie. Aşa prevede Regulamentul de publicitate al Bucureştiului aprobat ieri de consilierii generali ai Capitalei.

Concret, potrivit documentului, primăriile de sector nu vor mai putea decide unde şi cine va putea amplasa un panou publicitar. În plus, municipalitatea va organiza licitaţie publică pentru a decide cine va putea amplasa reclama, procedură care se va desfăşura pe baza unor studii de amplasament întocmite de Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Capitalei. Pentru reclame amplasate în zona drumurilor publice, va fi necesar ca solicitantul să obţină avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul municipalităţii. Până acum, autorizarea reclamelor se făcea, practic, mult mai simplu, prin intermediul primăriilor de sector şi fără prea multe acte.

Ce mai prevede regulamentul Tot noul regulament prevede ca amplasarea bannerelor sau a panourilor publicitare pe monumentele sau pe clădirile cu statut de monument istoric să fie interzis. De asemenea, nu vor mai putea fi amplasate reclame pe imobile reprezentând sedii ale autorităţilor publice, cu excepţia afişajelor prin care se anunţă activitatea desfăşurată în interiorul sediilor. În prezent, autorizarea reclamelor se face, prin intermediul primăriilor de sector, pe arterele administrate de acestea, iar pe marile bulevarde panourile publicitare sunt amplasate cu acordul Primăriei Municipiului Bucureşti. Executivul a aprobat în decembrie 2010 un proiect de lege privind publicitatea stradală, care prevede că nu se mai poate monta panouri publicitare în parcuri, cimitire, pe monumentele istorice sau pe unităţile de învăţământ. Potrivit legii, autorităţile locale pot elabora propriile regulamente de publicitate. Totuşi, acestea nu pot fi mai permisive decât legea, ci doar mai aspre.