În ultimele două zile, Bursele din întreaga lume s-au întrecut în creşteri, pe fondul sentimentului pozitiv resimţit de investitori, după ce marile guverne ale lumii au anunţat măsuri susţinute de combatere a crizei.
Unul dintre anunţurile care au restabilit pentru moment încrederea investitorilor în pieţele de capital este cel al Trezoreriei SUA, care a anunţat că va investi 250 miliarde de dolari în principalele bănci locale, slăbite de criză. „Trebuie să facem asta pentru a restabili încrederea în sistemul financiar“, a declarat Henry Paulson, secretarul Trezoreriei. Şi întradevăr, ieri, investitorii au dat sentimentul că au încredere în pieţe, cumpărând masiv acţiuni. Optimismul investitorilor s-a simţit şi la Bucureşti. Bursa autohtonă a consemnat ieri o creştere puternică, de 11,5%. Investitorii au cumpărat masiv acţiuni încă de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, situaţie care a urcat rapid valoarea indicelui general al pieţei, BET-C, cu 7,8%. Asta după ce în urmă cu două zile BVB a consemnat o creştere de 8%. Cele două zile de aprecieri susţinute au însemnat reducerea pierderilor de circa 27%, consemnate săptămâna trecută. Şi volumul tranzacţiilor a crescut ieri semnificativ. Acesta a însumat 49 milioane lei (13 milioane euro), lichiditatea pieţei fiind cu 88% mai mare comparativ cu rulajul şedinţei precedente, de 26,1 milioane lei (6,9 milioane euro).
Săptămâna trecută au fost două zile negre pentru Bursa de la Bucureşti. Miercuri, conducerea BVB a suspendat tranzacţiile la numai o oră de la deschidere, după o cădere de până la circa 15% a acţiunilor, iar vineri Bursa s-a aflat într-o perioadă de predeschidere, nefiind realizate tranzacţii în timp real. Creşteri şi pe bursele internaţionale Tot ieri, în debutul şedinţei de tranzacţionare, Bursele americane înregistrau creşteri de peste 2%. Asta după ce, luni, acţiunile americane au înregistrat o creştere-record, de peste 11%. Şi acţiunile europene consemnau ieri creşteri de peste 2%.
La Tokio, indicele Nikei al bursei japoneze a înregistrat, ieri, o creştere de 14%. Toată lumea se întreabă acum cât va ţine această „uşurare“ pe pieţele de capital. „Criza a făcut deja multe daune. Acum poate că există stabilitate pe pieţe, dar nu trebuie să fim foarte optimişti deoarece daunele vor fi reparate foarte încet“, a declarat, pentru Reuters, Gregory Miller, economist-şef la SunTrust Banks sin Atlanta.
AVERTISMENT
Isărescu: investiţiile străine s-ar putea diminua
România ar putea asista în perioada următoare la repatrieri ale dividendelor de către companiile străine către grupurile-mamă, dar şi o reducere a investiţiilor străine, din cauza climatului de neîncredere din piaţă a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în faţa parlamentului. „În condiţiile de neîncredere, BNR vede o scădere a volumului de intrări autonome de capital. Pot avea loc şi repatrieri de dividende. Până acum, din investiţiile străine directe, câştigurile au rămas tot în România. Am putea asista în perioada următoare la repatrierea dividendelor - aici legăturile companiilor din România cu companiile-mamă sunt mai directe“, a spus Isărescu. Luni, guvernatorul declarase că băncile-mamă nu pot retrage capitaluri din România.