„Prima ţeapă”, cu garanţie de la Boc | VIDEO

Guvernul a decis ieri ca programul „Prima casă” să includă toate tipurile de construcţii rezidenţiale, chiar şi pe cele ale samsarilor. Guvernul Emil Boc dă bani dezvoltatorilor imobiliari pentru ca aceştia să-şi finanţeze proiectele rezidenţiale.

Iniţiativa e ambalată în programul „Prima casă”, prin care statul va garanta un credit până la 60.000 de euro pentru cei care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă.

Dacă la începutul acestei luni, oficialii susţineau că se vor acorda credite numai pentru unităţile exis tente deja în fondul locativ, ieri membrii executivului au decis să finanţeze şi imobilele aflate în construcţie.

Asta include atât ansamblurile rezidenţiale în dezvoltare, cât şi ridicarea caselor în regie proprie.

Chiar înainte de decizia executivului, mai mulţi dezvoltatori au început să-şi promoveze proiectele agăţându-se în programul „Prima casă”, fără să ţină cont de condiţiile cerute.

Statul plăteşte, iar dezvoltatorii încasează

După entuziasmul imobiliar din anii trecuţi, care transformase aproape orice om de afaceri cu bani într-un dezvoltator imobiliar, zeci de şantiere au rămas paralizate în lipsa finanţării. Mulţi investitori se bazau pe construcţia cu banii proveniţi din vânzări astfel că, odată cu limitarea creditelor, n-au mai avut bani să-şi plătească furnizorii. Unii au început să scadă preţurile, în timp ce alţii au preferat să îngheţe proiectele pentru când vor veni vremuri mai bune.

Prin ajutorul guvernamental, samsarii imobiliari vor putea face rost de bani pentru a-şi duce la bun sfârşit investiţiile, fără să renunţe la profiturile dorite.

În plus, nu există nicio garanţie că proiectele pentru care girează guvernul vor fi într-adevăr realizate, în condiţiile în care termenele de finalizare întârzie cu până la şase luni şi, în unele cazuri, şantierele au fost abandonate.

Guvernul se laudă cu dobânzi preferenţiale

Persoanele care vor lua credit prin programul „Prima casă” vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de cel mult 60.000 de euro sau de 3.000 de euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%. Dobânda EURIBOR (media la împrumuturile interbancare pe piaţa europeană) la creditele pe trei luni este în prezent de 1,28%, în timp ce ROBOR (dobânda la creditele interbancare pe piaţa internă) la aceeaşi scadenţă se situează în prezent la 10,54% pe an.

Rata medie a dobânzii la creditele acordate de bănci populaţiei era de 18,86% pe an în luna martie, în timp ce la împrumuturile luate de firme dobânda medie a fost de 20,5% pe an, conform celor mai recente date prezentate de BNR.

Potrivit ministrului finanţelor, Gheorghe Pogea, venitul pentru ob ţinerea unui credit de 50.000 de euro va fi de 595 de euro. În cazul sumei maxime garantate, o familie trebuie să câştige în jur de 714 euro.

Pe piaţă, în acest moment, pentru un credit similar, venitul minim trebuie să fie în jurul a 1.000 de euro. „Dacă vorbim de un credit de 50.000 de euro, luat pe 25 de ani, rata lunară va fi de 270 de euro. În cazul unui avans mai mare, suma poate scădea şi la 250 de euro”, a menţionat recent ministrul finanţelor.

SE VINDE ORICÂND

S-a modificat schimbarea

Parlamentarii s-au gândit şi răzgândit şi în privinţa condiţiei de a păstra locuinţa în primii cinci ani. Dacă, iniţial, cumpărătorul nu avea voie să înstrăineze casa în acest interval, senatorii au decis la începutul acestei săptămâni să permită acest lucru, cu aviz de la Ministerul de Finanţe. „Proprietarul şi-a găsit un client, vinde şi banii merg în contul statului, pentru recuperarea garanţiei”, a spus senatorul PSD Sorin Bota.