Prima ediţie a festivalului roşiilor

Localitatea Macea din judeţul Arad va găzdui, duminică, 12 iulie, prima ediţie a „Sărbătoarea Părădăicilor”.

Părădaica este un regionalism pentru roşii. Prima ediţie a festivalului dedicat roşiilor va avea loc la Castelul de la Macea, va începe la ora 12.00 şi promite să fie un adevărat festin culinar, pentru că vizitatorii vor găsi aici tocăniţă la ceaun, preparate tradiţionale, asortate cu ţuică şi, bine înţeles, bulion. Roşiile de Macea nu vor fi singure. Alături de ele se vor găsi şi alte produse tradiţionale, cu renume în zonă, printre care ţuica de Chisindia, salamul de Nădlac şi pita de Pecica.

„Amatorii de folclor şi preparate culinare tradiţionale nu au voie să lipsească de la „Sărbătoarea Părădăicilor”, mai ales că vor avea prilejul să guste cele mai bune roşii din judeţ”, spun organizatorii care vor ca în viitor să dea amploarea manifestării similare din Spania. Zona Macea-Curtici are cele mai renumite roşii ecologice din vestul ţării.

Cum jocul şi voia bună nu puteau lipsi de la o asemenea sărbătoare, pe scenă vor urca soliştii de muzică populară de la Rapsozii Zărandului, Dan Onica şi Ioan Chişeuan, alături de invitaţii lor. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii în Mediul Rural.

Localitatea Macea mai este cunoscută şi pentru că aici are loc cel mai mare festival de umor sătesc din România, „Gura satului”,... dar şi pentru că primarul de aici, Ioan Mercea, cântă la frunză şi poate imita cu uşurinţă tot felul de voci şi sunete. Tot aici se află singurul român care potcoveşte ouă.