Pentru a putea ridica o locuinţă în asociaţie cu cel puţin alţi şase parteneri aveţi nevoie de un teren aflat în proprietate pe care să construiţi casa.
Viitori beneficiari ai unei locuinţe ridicate prin programul guvernamental „Prima casă 2” vor trebui să aibă în proprietate terenul pe care se va construi imobilul, potrivit reglementărilor publicate în Monitorul Oficial.
Noile norme au intrat în vigoare la mai bine de o lună după lansarea celei de-a două părţi a acestui program.
Pentru a putea lua creditul în valoare maximă de 75.000 de euro, persoanele fizice trebuie să se asocieze în grupuri de minimum şapte persoane.
Statul dă casa altcuiva
În cazul în care unul dintre beneficiari nu mai poate face faţă plăţilor în cadrul programului „Prima casă”, Ministerul Finanţelor poate aproba preluarea finanţării şi a locuinţei de către o persoană fizică care îndeplineşte criteriile de eligibilitate pentru aşa ceva.
Noile reguli mai spun că, în baza contractului de garantare, pe terenul pe care se va construi casa se va pune ipotecă de rangul I în favoarea statului şi un drept de ipotecă de gradul II pentru bancă.
Totodată, legea interzice înstrăinarea locuinţei şi a terenului, pe o perioadă de cinci ani, cu excepţia cotei-părţi de teren aferente fiecărei locuinţe construite către oricare dintre mem brii asociaţiei.
50 de solicitări pe zi
„La nivel naţional, pentru a doua etapă a programului «Prima casă», Fondul a înregistrat peste 350 de solicitări de garantare. Ritmul de sosire a acestor solicitări creşte de la zi la zi, în prezent înregistrându-se peste 50 solicitări/zi”, ne-au declarat oficialii Fondului Naţional de Garantare a Creditului pentru IMM-uri.
Numărul total de garanţii acordate de Fond în program a depăşit 18.500, cu o valoare totală de peste 750 de milioane de euro. Dintre acestea, 370 de garanţii s-au acordat pentru construirea de noi locuinţe.
Valoarea medie a unei garanţii este de 41.500 de euro.