Cel mai important proiect al grupului “Marche-Romania”, din cadrul asociaţiei “Democrazia e liberta”, în luna iunie, este inaugurarea bibliotecii româneşti în provincia italiană Ancona, care va purta numele academicianului Constantin Bãlãceanu Stolnici.
Evenimentul va fi posibil datorită patronajului Consulatului Onorific Român la Ancona. La eveniment, care va avea loc în data de 19 iunie, şi-au anunţat prezenţa numeroşi oaspeţi din mediul cultural şi politic din România şi Italia, ziarişti, precum şi numeroşi români rezidenţi în regiunea Marche.
George Teseleanu, Consulului Onorific Roman la Ancona, a ţinut să precizeze în ajunul acestui eveniment că: “ideea înfiinţării acestei biblioteci, vine dintr-o necesitate reală acolo unde este o comunitate cum e cea din regiunea Marche, cu peste 40.000 de cetăţeni români, dintre care 10.000 cu reşedinţa sau activităţi în jurul Anconei. Fondul de carte asigură şi pentru cei mici titlurile copilăriei şi literaturii româneşti. Nu ştim care va fi parcursul lor în timp şi dacă sau când se vor restabili în România, dar ştim că această bibliotecă poate fi un factor important în formarea spiritual-culturală a fiecăruia.
Biblioteca va purta numele domnului Academician Constantin Bălăceanu Stolnici, om de cultură şi care, dacă îmi permiteţi să-l parafrazez pe Nicolea Iorga, într-o formă modificată: de fiecare dată când întâlnim mari personalităţi ale culturii mondiale, noi nu trebuie să fim invidioşi, pentru că noi îl avem pe Constantin Bălăceanu Stolnici. Consulatul împreună cu Asociaţia Democrazia e Liberta, Grupul Marche România, prin toate iniţiativele pe care le vor organiza doresc să reprezinte acea formă de reprezentanţă si reprezentativitate, atât de necesară comunităţii românilor din regiune", a încheiat George Teseleanu.
Cu ocazia acestui eveniment, Daniela Păun, cea care se va ocupa de această bibliotecă, ne-a răspuns la câteva întrebări.
Care consideraţi că va fi impactul bibliotecii româneşti asupra comunităţii românilor din regiunea Marche? Daniela Păun: Din punctul meu de vedere pot spune că aceasta e o veste foarte bună pentru românii stabiliţi în regiunea noastră, biblioteca reprezentând atât un “instrument” al cunoaşterii, cât şi un prilej de comunicare între conaţionali, un spaţiu al împărtăşirii unor preocupări,experienţe şi impresii personale.
Biblioteca va purta numele academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici, care a confirmat prezenţa la inaugurare, ce implică acest lucru?Faptul că Biblioteca Românească de la Ancona va purta numele academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici, unul dintre marii intelectuali români în viaţă, nu poate decât să ne onoreze. Datorită împrejurărilor,am fost destinaţi să fim departe de ţara natală, parte a celei mai numeroase comunităţi din Italia. Într-adevăr, un ochi plânge şi-altul râde; însă, datorită unor astfel de evenimente şi activităţi, începem să zâmbim din ce în ce mai des!
Ce ne puteţi spune despre fondul de carte deja existent?Fondul de carte de aproximativ 1.500 de titluri este pus la dispoziţia cititorilor prin bunăvoinţa unor donatori, cum ar fi Consulatul Roman la Ancona, Carpatair, Lions Club Oradea, Şcoala “Horea, Cloşca şi Crişan” din Brad - Hunedoara, precum şi mulţi donatori anonimi. Tematica abordată este foarte variată, de la literatură la ştiinţe, arte, teologie sau istorie. Chiar dacă ne dorim să putem oferi un număr cât mai mare de cărţi în limba română, biblioteca fiind dedicată comunităţii româneşti din Italia, şi cărţile scrise în alte limbi îşi vor găsi întotdeauna locul pe rafturile noastre.
Cum se prezintă structura bibliotecii?Pentru a facilita accesul la carte, structura bibliotecii este simplă, fiind organizată în două secţii, adulţi şi copii, fiecare având compartimente “în oglindă” pentru cărţile în limba română şi pentru volumele, numeroase şi ele, în alte limbi. Inaugurarea va avea loc sâmbătă, 19 iunie, începând cu ora 16, la sediul bibilotecii, situat în clădirea Consulatului Onorific Român din Ancona, via M. Fanti, nr. 9.
Andi Rădiu, Corespondenţă din Italia