Prigoană nu mai suportă ziarele. Vrea să le interzică. PDL se delimitează

Silviu Prigoană nu s-a lămurit până acum cine poate fi ziarist, ce e dreptul la replică sau ce-i insulta sau calomnia, însă decretează că-i prea multă otravă informaţională şi bine ar fi dacă ziarele, fie ele şi on-line, ar putea fi suspendate.

Asta dacă în prealabil au liber la tipar prin obţinerea unei licenţe. Toate acestea ar trebui operate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), Silviu Prigoană băgând în aceeaşi oală spaţiul publicat, ce ţine de domeniul privat, şi cel audiovizual asimilat celui public.

Iniţiativa, unică în Europa, este susţinută de alţi câţiva parlamentari, unii dintre ei "abonaţi" ai televiziunilor şi ziarelor, cum e cazul deputaţilor Marius Spânu sau Alin Popoviciu, ambii de la PDL.

Dileme de deputat Deputatul întors în PDL, la purtător cu iniţiativa de legalizare a prostituţiei, şi-a mai convins 10 colegi deputaţi să-i susţină proiectul de modificare a legii CNA, în sensul stabilirii de către Consiliu a condiţiilor, criteriilor şi procedurilor privind acordarea acordarea licenţelor pentru tipărirea sau găzduirea pe servere a publicaţiilor.

Mai mult, CNA poate şi suspenda licenţa publicaţiilor. Cu alte cuvinte le poate interzice apariţia pe o perioadă de 1,3 sau 6 luni, dacă unei persoane i-au fost lezate drepturile sau interesele legitime, în special reputaţia sau imaginea publică, iar publicaţia nu face proba verităţii în termen de zece zile.

Proiectul de lege a fost produs de Prigoană după ce n-a reuşit, potrivit expunerii de motive, să găsească răspunsuri la întrebări precum "Cine poate fi ziarist?", "Polemica are nişte reguli, măcar câte sunt la box? Ce este insulta? Ce este calomnia? Ce este dezinformarea?"

"Sunt întrebări pentru care societatea românească nu a găsit, încă, răspunsuri. Până la cristalizarea unor opinii majoritar acceptate, vă propun să limităm otrava informaţională ce ne agresează zilnic, preponderent în presa scrisă, prin intermediul unor modificări la legea audiovizualului", susţine deputatul, în expunerea de motive.

Mai mult, el este convins că aceasta "este singura soluţie în măsură să reducă avalanşa de publicaţii născute peste noapte doar pentru a denigra o persoană sau a mânji o idee".

Avădani: Proiectul e inacceptabil

Iniţiativa lui Prigoană este considerată inacceptabilă de Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent. "Spaţiul publicat e asimilat domeniului privat, în timp ce audiovizualul este asimilat celui public, pentru că valorifică un bun public - spectrul herţian. Pot să înteleg frustrarea domnului Prigoană în ceea ce priveşte calitatea tot mai scazută a discursului mediatic, dar proiectul său de lege e total nepractic şi inacceptabil", a declarat Avădani pentru Hotnews.ro.

Nici Ioan Onisei, membru CNA, nu este entuziasmat de proiect. "La nivelul reglementărilor specifice doar în domeniul audiovizual, nu există nici la nivel european, nici la nivelul României legi care să stabilească reguli în legatură cu presa scrisă, cu atât mai puţin cu presa online. Din această perspectivă, iniţiativa domnului deputat Silviu Prigoană mi se pare simpatică, în ghilimele", a declarat el pentru hotnews.ro.

PDL: proiectul nu aparține partidului

Deși inițiativa lui Prigoană are sprijinul a încă 8 deputați democrat-liberali, PDL susține într-un comunicat, remis astăzi presei, că nu susține proiectul care aparține ”exclusiv” deputatului,  și nu partidului. Motivul: inițiativa aduce atingere libertății presei.

„PDL  s-a pronunţat, în permanenţă, pentru libertatea presei, indiferent de situaţiile în care parte a mass-media au manifestat o atitudine exagerată referitoare la activitatea reprezentanţilor formaţiunii. (...) Libertatea presei, garantată de Constituţie, este un principiu pe care PDL l-a respectat şi îl va respecta ori de câte ori vor exista astfel de încercări”, se arată în comunicat.

Inițiativa lui Silviu Prigoană poartă și semnăturile deputaților PDL Doru Leșe, Serghei Anghel, Alin Popoviciu, Cionca Arghir, Adrian Nițu, Corneliu Olar, Marius Spânu și Brândușa Novac.