Răzvan Petrescu, copilotul avionului de tip BN2 l, care s-a prăbușit în ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, se căsătorește astăzi, la Pitești, cu iubita lui din liceu, tânăra care i-a fost alături în toată perioada în care Răzvan a suferit mai multe intervenții chirurgicale, extrem de complicate.
”Eram într-o stare foarte gravă, dar Maria a fost cel mai mare motiv al meu ca să lupt pentru viață. După accident, când am putut să merg din nou, am scos-o la restaurant și am cerut-o de soție. A început să plângă, și apoi am continuat amândoi. Am fost foarte emoționați, că noi suntem împreună din timpul liceului. Niciodată nu am stat despărțiți. Regret că nu am putut să fac gestul ăsta în genunchi, dar picioarele mele erau praf. La anul, în septembrie, facem nunta”, declara, în februarie 2016, pentru Libertatea, Răzvan Petrescu.
Și ziua nunții a sosit. Astăzi, Răzvan și Maria își vor uni destinele în fața Lui Dumnezeu. La eveniment va participa și medicul Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, dar sunt așteptați și ceilalți supraviețuitori ai accidentului.
”La nunta mea o să-i invit și pe medicii din avion, dar și pe moți, care mi s-au lipit de suflet. Am rămas în relații strânse cu ei și mi-am dat seama că nu mai există oameni cu calitățile lor. Mi-au salvat viața. Am avut noroc și de Dumnezeu și de vârstă ca să mă refac atât de repede și fără prea mari probleme”, mai spunea Răzvan.
Reamintim că, în accidentul aviatic din 20 ianuarie 2014, au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. Totodată, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore. Apoi au ajuns și autoritățile.
În urma accidentului aviatic din Apuseni, Răzvan Petrescu a fost spitalizat timp de o lună la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, fiind operat de mai multe ori la picioare. După un an și trei luni de la accident s-a întors la manşă şi îşi desfăşoară activitatea ca instructor de zbor la Şcoala Superioară de Aviaţie.
”Nu îmi puteam mișca picioarele”
Tânărul a declarat că, după ce avionul s-a prăbușit, primul lucru pe care l-a făcut a fost să-și verifice starea de sănătate, prim mișcarea degetelor de la picioare. După ce a văzut că își simte picioarele, a observat că nu se poate mișca din cauza fracturilor, dar, în același timp a văzut că la brațe nu are nimic.
”Îmi amintesc destule,...a trecut doar o lună, momentul încă e cald. Îmi amintesc și inainte de impact și după. Am avut un moment de inconștiență după impact și m-am trezit undeva lateral, în stânga aeronavei. Țin minte că prima acțiune a mea a fost să îmi evaluez starea de sănătate. Am văzut că îmi pot mișca degetele de la picioare, dar, având fracturi nu îmi puteam mișca picioarele. Prima acțiune a fost să mă îndepărtez, mi-a fost frică de o eventuală explozie”, a declarat Răzvan Petrescu, la puțin timp după accident.
Acesta a spus că medicul Radu Zamfir, care a fost cel mai puțin grav rănit și care a menținut legătura cu dispeceratul 112 pe timpul acțiunii de salvare, l-a ajutat foarte mult imediat după accident, cu sfaturi de specialitate. În timp ce avea grijă și de ceilalți răniți, doctorul Zamfir, supranumit și ”Eroul din Apuseni”, l-a sfătuit pe Răzvan Petrescu să se miște cât mai puțin, având în vedere felul rănilor de care suferea.
Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, medicul chirurg Radu Zamfir, care operează la Fundeni, Sanador și la MEDSTAR General Hospital din Constanța, declara că nu se consideră un erou și că a făcut ce trebuia și când trebuia. ”Simpatia care mi se arată zi de zi, din partea oamenilor, e ca un motor pentru mine, pentru a face fapte bune în continuare. Numai cine a fost acolo poate să-și dea cu părerea! A fost o situaţie dramatică și tot ce a fost legat de ea și a urmat a fost dramatic”, spunea medicul, care este expert și în prelevări de organe.