Prichindeii descoperă meşteşugurile populare în Parcul Copou

Zeci de prichindei din Iaşi descoperă zilnic, până pe 22 iunie, tainele meşteşugurilor populare în cadrul taberei de creaţie "Micii meşteri din Copou".

Tabăra e organizată de Muzeul Etnografic al Moldovei, Asociaţia "ART - Meşteşugurile Prutului" şi Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova. La final, va avea loc o expoziţie cu vânzare.

"Meşteşugul vreme cere"

Tabăra de creaţie populară le oferă celor peste 70 de copii participanţi posibilitatea de a deprinde un meşteşug tradiţional: olărit, pielărie, confecţionarea de măşti populare şi podoabe tradiţionale din mărgele şi preparea turtei dulci.

Meşterii îndrumători încep zilnic munca în atelier la ora 9.00 şi încheie programul la ora 14.00.

"Tabăra se desfăşoară sub motoul "Meşteşugul vreme cere, nu se învaţă din vedere". În şase zile copiii învaţă elementele de bază ale meşteşugurilor româneşti. Am gândit şi o expoziţie cu vânzare, trebuie să îi învăţăm să îşi evalueze munca la justa valoare", explică Silvia Cozmâncă, coordonatorul taberei. Fiecărei activităţi din tabără îi este destinat un cort în care se lucrează în echipe de maximum zece copii.

Înghesuială la olărit

Fetiţele şi-au pus şorţuri de gospodine şi trebăluiesc toată dimineaţa în cortul cu turtă dulce. Iar băieţii îşi arată priceperea în atelierul de pielărie şi cel de olărit. Din când în când îşi mai fac unii altora câteo vizită.

"Fetele au mâncat toată ziua turtă dulce, cred că s-au săturat de acum şi or să vrea să vină la atelierul nostru, deşi nu e voie. Ne place mai mult pielăria, e o meserie mai bărbătească. Unii din noi au greşit modelul la brăţările din piele, ne-au ieşit modele cam prea originale, dar sunt frumoase, o să învăţăm să facem şi opinci", spune încântat Vlad.

La câţiva metri mai încolo, micii olari şi-au întins lutul pe haine şi pe faţă şi se luptă cu roata de olărit. "Trebuie să ai echilibru, să poţi să învârţi roata şi să nu fii nervos", spune Cosmin, un puşti de 11 ani care a participat şi anul trecut la atelierul de olărit.

Copiii şi-au unit forţele ca să poată face faţă şi învârt câte trei la roata olarului. "Roata asta pe care fac practică ei are vreo 41 de ani vechime, a folosit-o tatăl meu care are acum 67 de ani. În prima zi i-am lăsat pe copii să simtă mirosul lutului, le-am arătat cum să-l centreze pe roată, să-l ridice şi să-l prelucreze, de acum o să le arăt cum se fac diverse obiecte", afirmă meşterul olar Ciprian Luchian, în vârstă de 30 de ani.