Prezentarea colecţiei Dior, fără antisemitul Galliano | FOTOGALERIE

Faimosul muzeu Rodin din Paris a găzduit ieri după-amiază prezentarea colecţiei de toamnă-iarnă a casei de modă Dior. Lumea modei a aşteptat cu nerăbdare, dar şi cu tristeţe, ultima paradă a modei a lui John Galliano pentru Dior, care a avut loc după ce casa de modă a anunţat concedierea designerului, acuzat de insulte antisemite şi rasiste, scrie AFP.

De data această fără copilul teribil al modei, John Galliano, ale cărui remarce antisemite scăpate sub efcetul alcoolului l-au făcut nu numai indezirabil, ci şi justiţiabil. "Toată lumea ştie că este un geniu. Nu cred că acesta va fi sfârşitul lui", spune Elena Makris, redactor şef Vogue. Altor jurnalişti nu le vine să creadă că tocmai Galliano va lipsi de la show-ul casei Dior, deşi organizatorii au decis în ultima clipă să înlocuiască spectacolul cu o simplă paradă. "Ştim deja că modelele pregătire de John Galliano pentru colecţia toamnă-iarnă 2011 de la Dior vor epata lumea în această zi atât la decolare, cât şi la aterizare. Iar duminică vom asista la ceea ce a pregătit Galliano pentru propria firmă. Da, în orice caz, spectacolul trebuie să meargă mai departe", spune Hillary Alexander, director de modă Daily Telegraph.

"Îl iubesc pe Hitler!" Simpatia lui John Galliano pentru Hitler îl poate costa libertatea, având în vedere că cei care i-au auzit discursul, Géraldine Bloch, în vârstă de 35 de ani, şi prietenul său Philippe Virgiti, de 41 de ani, au depus plângere, scandalizaţi de înjuriile cu caracter antisemit pe care acesta le-a proferat la adresa lor.

Cei doi au fost agresaţi de Galliano pe când luau masa într-un restaurant din centrul Parisului. Procesul poate să înceapă în luna aprilie, iar dacă va fi găsit vinovat, geniul modei va fi nevoit să plătească o amendă de aproximativ 23.000 de euro şi să-şi petreacă 6 luni după gratii. Şi tot acest scandal într-un Vest în care marile companii au o grijă aparte să nu lezeze interese sau să-şi atragă antipatii pe motive etnice sau rasiale.

<iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/TmBf_G8FIRo" title="YouTube video player" height="390" width="628"></iframe>

Numele companiei ţine în continuare capul de afiş în presa internaţională, în poveşti legate de pasiunile naziste ale întemeietorilor săi. Presa reamintea, ieri, că Françoise Dior, una dintre nepoatele celebrului Christian Dior, a fost căsătorită cu Colin Jordan, cea mai importantă figură a neonazismului în Marea Britanie.

"Întrebarea pe care şi-o pune toată lumea este ce se va întâmpla la sfârşitul paradei. S-a prevăzut ceva în locul salutului obişnuit al lui Galliano?", se întreba Jean-Paul Cauvin, responsabil cu rubrica de modă de la Fashion Daily News, înainte de prezentare.

Plăcerea stilistului britanic era să se lase aşteptat, până la exasperare, pentru a apărea apoi în ţinute legate de tema colecţiei prezentate: ţigan şic, ofiţer de marină sau călător siberian.

La finalul prezentării, întreg stafful Casei Dior a aplaudat creaţiile lui John Galliano pentru colecţia toamnă/iarnă 2011/2012. FOTO: Reuters <iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/PJTeIqPRsKM" title="YouTube video player" height="390" width="628"></iframe> <iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/99tR_58u2rI" title="YouTube video player" height="390" width="628"></iframe>