Economia europeană este dominată de incertitudini politice, având în vedere alegerile generale care vor avea loc în mai multe state din regiune, iar comerţul global va fi afectat de reapariţia naţionalismului economic în anumite părţi ale lumii, reiese din analiza “Previziunile economice ale PwC pentru 2017”.
“Ne aşteptăm ca ritmul de creştere al comerţului global să fie mai mic decât cel al creşterii economice globale pentru al treilea an consecutiv. Reapariţia naţionalismului economic în anumite părţi ale lumii înseamnă că regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului vor fi puse la încercare. Cea mai mare relaţie comercială din lume (cea dintre Statele Unite şi China) va fi pusă sub presiune”, reiese din datele studiului, citat de Agerpres.
În Europa, politica va influenţa economia şi va genera incertitudine, în condiţiile în care, în zona euro, ar putea fi organizate până la 6 runde de alegeri.
“Germania, Franţa, Olanda şi potenţial Italia şi Grecia (care împreună însumează 70% din PIB-ul zonei euro) vor organiza diferite alegeri generale şi s-ar putea să înregistreze perturbări în ciclurile lor politice normale. Spania este posibil să organizeze un referendum pentru viitorul Cataloniei”, se menţionează în analiza citată.
Rata de ocupare, la cel mai înalt nivel
Pe de altă parte, rata de ocupare a forţei de muncă în zona euro va ajunge la cel mai înalt nivel măsurat până acum, dar statele de la periferia zonei euro vor crea mai multe noi locuri de muncă
“Ne aşteptăm ca economiile de la periferia zonei euro să înregistreze o rată de creştere economică mai ridicată decât economiile din centrul zonei euro pentru al patrulea an consecutiv. Creşterea PIB-ului Irlandei va fi cea mai rapidă din zona euro, cu un ritm de peste 3% anual, în vreme ce Franţa şi Olanda vor avea cea mai rapidă creştere economică dintre cele din “nucleul” zonei euro, cu o rată de 1,5%. În privinţa creării de noi locuri de muncă, nivelul de ocupare al forţei de muncă în statele din centrul zonei euro va ajunge la nivelul istoric de aproximativ 97 de milioane de locuri de muncă. Însă, ritmul de creare de noi locuri de muncă va fi depăşit de statele de la periferia zonei euro, care vor crea cu aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă mai mult decât statele din nucleul zonei euro”, mai spun analiştii PwC.
Presiuni pe dolar
În SUA, reprezentanţii PwC se aşteaptă ca Rezerva Federală Americană (Fed) să continue să întărească politica monetară, chiar într-un ritm mai alert decât cel anticipat, în funcţie de gradul de implementare, ritmul şi amploarea planurilor fiscale ale noii administraţii prezidenţiale americane. Acest aspect va pune presiune pe economiile care depind de dolar pentru a-şi asigura finanţarea.
“În scenariul nostru principal, ne aşteptăm ca Statele Unite să înregistreze o creştere economică de aproximativ 2% în acest an - cel mai rapid ritm de creştere dintre statele membre ale G7 - pe baza unui ritm solid de creare de noi locuri de muncă şi de creştere a consumului gospodăriilor”, mai spune analiza.
Indonezia, noua putere a Asiei
Asia va rămâne regiunea cu cea mai ridicată rată de creştere economică din lume, însă prim planul nu îl va mai avea China, ci India şi Indonezia.
“Suntem de părere că Indonezia este pe punctul de a intra în clubul economiilor de un trilion de dolari pe parcursul acestui an. Spre comparaţie, ne aşteptăm ca creşterea economică a Chinei să rămână în jurul a 6% anual”, au adăugat reprezentanţii PwC.