Epidemiologii susţin însă că nu ne vom confrunta cu o epidemie gravă, dacă populaţia va continua să se vaccineze.
Numărul românilor cu viroze respiratorii a crescut cu aproape 10% săptămâna aceasta, faţă de săptămâna trecută, după cum arată raportările făcute de autorităţile de sănătate publică.
În comparaţie cu aceeaşi săptămână a anului trecut, numărul total de infecţii respiratorii este cu 33% mai mare. Deşi procentul este în creştere, epidemiologii susţin că numărul acestor afecţiuni este „sub valorile maxime aşteptate“ şi că pericolul declanşării unei epidemii de gripă este inexistent, deocamdată. În restul Europei, au fost raportate cazuri izolate de gripă, în Anglia şi Suedia.
Peste 600.000 de români, imunizaţi gratuit contra gripei
Primele cazuri de gripă din România ar putea apărea abia la sfârştiul lunii noiembrie, când va veni şi prima ninsoare, apreciază specialiştii. „Virusurile gripale vor pătrunde în ţară fie prin est - Ucraina, Moldova, Rusia -, fie prin vest, dinspre Ungaria“, a explicat medicul Molnar Gheza, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Până atunci, doctorul recomandă vaccinarea populaţiei.
Ministerul Sănătăţii Publice a demarat campania de imunizare gratuită a populaţiei, la începutul toamnei, activitate pentru care a achiziţionat trei milioane de doze de vaccin antigripal, distribuit medicilor de familie. Până acum au fost imunizate 637.917 persoane. Cei din grupele de risc (bătrânii şi copiii) au fost vaccinaţi într-un procent de 17%, după cum arată raportările făcute de autorită- ţile de sănătate publică. „Acţiunea de vaccinare gratuită va continua până la sfârşitul lunii decembrie şi, în acest sens, le recomandăm tuturor persoanelor care nu au beneficiat de imunizare să se prezinte la medic în perioada care urmează. Vaccinul protejează de gripă şi, mai ales, de complicaţiile acesteia“, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii.
Cei care nu beneficiază de imunizare gratuită pot obţine vaccinul antigripal din farmacii, întrucât majoritatea unităţilor din Bucureşti şi din ţară au apucat să se aprovizioneze cu acest produs. „Am achiziţionat 83 de vaccinuri şi am vândut până acum 63“, ne-a spus farmacistul Constantin Ciulu, de la Farmacia „Ioana“, din judeţul Ilfov.
Antibioticele, doar cu prescripţie
În ultima săptămână de monitorizare, cele mai multe viroze respiratorii s-au înregistrat la copiii de până în 14 ani, dar medicii afirmă că nu putem vorbi de o epidemie de infecţii şi că s-au confruntat, până acum, doar cu cazuri uşoare. „După căldurile din vară, am asistat la o răcire bruscă a vremii, cu ploi şi frig, iar organismul copiilor s-a adaptat mai greu“, explică doctorul Gheorghe Murgoci, medic primar pneumolog, şef Secţie Pneumologie Pediatrică la Institutul „Marius Nasta“, din Bucureşti.
Acesta le recomandă părinţilor să nu folosească antibiotice, ci descongestionantele nazale, cum ar fi serul fiziologic, apa de mare şi ceaiul de muşeţel, pentru gargară, înainte de culcare. În cazul în care copiii fac febră mare, sunt recomandate şi antitermicele.
Prima zăpadă, în noiembrie RECOMANDĂRI
Cum vă protejaţi de gripă
> Spălaţi-vă pe mâini; > Strănutaţi şi tuşiţi în batistă; > Evitaţi aglomeraţiile; > Nu staţi mult timp în frig; > Aerisiţi şi acasă, şi la locul de muncă; > Nu luaţi antibiotice fără recomandarea medicilor; > Îmbrăcaţi-vă gros; > Mâncaţi fructe şi legume.