Efectul suspendării: 23% dintre români l-ar mai vota o dată pe Băsescu, arată un sondaj IRES

De pe urma demersului de suspendare, Traian Băsescu s-a ales cu o intenţie de vot de 23%, deşi el nu va mai candida în alegerile prezidenţiale viitoare, în timp ce USL a pierdut constant procente pe parcusul lunii august.

Efectul imediat al invalidării referendumului este o scădere în intenţiile de vot pentru USL şi o creştere a capitalului electoral al lui Traian Băsescu. Cel puţin aşa arată două sondaje telefonice efectuate de IRES, unul pe 21 august, în ziua când CCR trebuia să dea verdictul, iar celălalt a doua zi. Dacă pe 21 august, în ziua în care Curtea a invalidat referendumul, numai 13% dintre cei chestionaţi declarau, întrebaţi cu cine ar vota la prezidenţiale, că ar pune ştampila pe Traian Băsescu, a doua zi procentul acestora crescuse la 23%. Câştigă Băsescu, nu Ungureanu Comparând cele două barometre, se poate observa, de altfel, că tot capitalul electoral rezultat din suspendare se duce la Traian Băsescu, nu la PDL, care este practic staţionar, la 23-24%, şi nici la fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care rămâne la 11-12% ca intenţie de vot. Clasamentul intenţiilor de vot ale românilor arată că aceştia ar vota la prezidenţiale cu Crin Antonescu, în proporţie de 38%, alţi 23% ar vota cu Traian Băsescu, 11% l-ar prefera pe Mihai Răzvan Ungureanu, tot 11% pe Victor Ponta, iar 10% pe Dan Diaconescu. Ceilalţi fie nu au răspuns, fie au numit alţi candidaţi, cu procente în jur de 2% sau sub acest prag. USL a pierdut în urma eşecului demersului de suspendare. Dacă în preajma referendumului Uniunea avea 64% din intenţiile de vot, acestea au scăzut pe parcursul lunii august. Astfel, pe 21 august declarau că ar vota cu USL 59% dintre subiecţi, în timp ce la o zi după invalidarea referendumului, pe 22 august, numărul acestora scăzuse la 54%. Dacă ar avea loc alegeri parlamentare mâine, USL ar obţine, aşadar, 54%, PDL 23%, iar Partidul Poporului - 10%. UDMR ar intra în Parlament cu 5%. Alte opţiuni ar mai fi: 2% cu PRM, 1% cu PNG şi 0,4% cu UNPR. Întrebaţi cine este de vină pentru actuala criză, 53% dintre subiecţi au declarat că responsabili sunt "toţi polticienii", în timp ce 27% l-au indicat pe Traian Băsescu, 7% pe Victor Ponta şi 5% pe Crin Antonescu. 80% dintre români cred că ţara merge într-o direcţie greşită, iar 82% declară că au încredere puţină sau foarte puţină în profesia de politician. CCR, impopulară Un alt perdant al întregului scandal este Curtea Constituţională a României, în care 74% dintre subiecţi au declarat că nu au încredere. 59% dintre români se declară nemulţumiţi de decizia CCR de invalidare a referendumului. Sondajele au fost efectuate primul pe 21 august, pe un eşantion de 1267 de persoane, iar cel de-al doilea, pe 22 august, pe un eşantion de 1547. Ambele au fost realizate prin metoda interviului telefonic, iar marja de eroare este de 2,7-2,9%. IRES este condus de sociologul Vasile Dâncu, membru PSD. CITIŢI ŞI:

  • Sondaj IRES: Antonescu şi MRU, în turul doi la prezidenţiale. PLUS: 48% cred că Antonescu ar trebui să se retragă din politică
  • Sondaj IRES: 59% dintre români cred că au existat fraude la referendum
  • Unde a dispărut stânga? Numai 17% dintre români se declară ca aparţinând acestui curent
  • Toamna fierbinte a USL. Începe bătălia pentru locuri în Parlament
  • Sondaj CSCI: Victor Ponta, mai de încredere decât Crin Antonescu
  • Antonescu: Nu am cum să fiu antioccidental. PLUS: Mi s-a cerut să-l pun înapoi pe Băsescu