Prețurile locuințelor s-au stabilizat, dar mai pot scădea

Analiștii imobiliari consideră că valoarea caselor este aproape de minim. Cu toate acestea, cine mai așteaptă câteva luni sau chiar un an pentru a-și lua o casă ar putea beneficia de tarife mai mici

Tot mai mulți centralizatori de anunțuri imobiliare au raportat, în ultimele luni, ușoare creșteri ale prețurilor, în marile orașe ale țării, în special pentru blocurile de locuințe vechi. Astfel, recent, imobiliare.ro anunța că prețurile solicitate pentru apartamentele vechi au crescut în prima jumătate a anului cu câteva procente atât în București, cât și în marile orașe din țară. Deși pretențiile proprietarilor sunt în creștere, tarifele la care se vând efectiv casele nu indică aceeași tendință. Cei care se pregătesc să ia o casă pot așadar să mai aștepte puțin, pentru că la final de an ar putea vedea chiar o ușoară ieftinire, cu câteva procente, față de 2013.

Mai degrabă stabilizare

„Prețurile locuințelor șiau menținut, în primele șase luni, tendința de stabilizare arătată încă de la finalul lui 2012. O scădere anuală de două sau trei procente este o scădere dar, în același timp, procentul poate fi considerat nesemnificativ dacă îl raportăm la nivelul a 12 luni și având în vedere că se încadrează în marja de negociere. În același timp, o creștere de un procent nu poate fi considerată scumpire. Prețul poate să crească în două luni cu 1%-2% și să scadă în următoarele luni cu aceeași valoare sau cu un procent similar”, a comentat, pentru EVZ, Gabriel Voicu, directorul diviziei New Homes din cadrul Coldwell Banker. Așa cum indica și raportul imobiliare.ro, tendința de stabilizare se observă cel mai puternic la apartamentele din blocurile vechi, în timp ce la locuințele noi, fluctuațiile de preț au fost mai puternice. „Cu siguranță locuințele noi nu au înregistrat nicio creștere de prețuri în 2014”, mai spune Voicu.

Tot mai multe cereri

Potențial de scumpire exista însă anii viitori, pentru că tranzacțiile cu locuințe au crescut de la un an la altul. Au fost mai multe vânzări pe toate segmentele rezidențiale. Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru, în primele patru luni ale anului s-a consemnat un avans de 8% al achizițiilor, față de aceeași perioadă din 2013. Anul trecut, numărul de tranzacții a crescut cu 12% față de 2012. „Este clar că sunt mai multe tranzacții, se simte și în piață”, a mai spus Gabriel Voicu.

Super oferte la executări silite

Una din piețele care reflectă puternic perioada de criză financiară prin care trecem încă este cea a executărilor silite. Băncile scot și de 7-8 ori la vânzare o locuință până când reușesc să o vândă, chiar dacă prețurile sunt reduse cu peste 25% față de evaluare. Prețul la care ajung să fie oferite aceste bunuri reflectă lipsa de cerere cu care se confruntă încă piața locală. De exemplu, la BRD, un apartament de patru camere, confort 2, în sectorul 4 al Capitalei, în zona Prelungirea Ferentari, cu o suprafață de 58 de metri pătrați, are un preț de 21.000 de euro. Aceeași bancă vinde cu 37.000 de euro un apartament de trei camere confort I, cu o suprafață de 68 mp, în zona piața Rahova. De asemenea, ProCredit are la vânzare un teren de 367 de mp, cu un imobil de 134 de metri pătrați, situat în sectorul I din Capitală, zona Chitila, pentru 25.000 de euro. Banca Transilvania vinde o casă cu două camere și o suprafață de 50 de metri pătrați, cu curte tot de 50 mp, lângă maternitatea Bucur din Capitală, pentru 45.000 de euro.

Ce salariu îți trebuie pentru o casă de 60.000 de euro

Potrivit unui studiu realizat de Alpha Bank, în prezent un român are nevoie de un venit ce reprezintă circa 1,3 ori salariu mediu (aproximativ 2.000 de lei) pentru achiziția unui apartament de 60 de metri pătrați. Înainte de criza financiară, în 2008, în plin boom economic, era necesar un venit de 2,8 ori salariul mediu pentru a cumpăra același tip de apartament. Băncile au pus tot mai mult accentul pe creditarea în lei în ultimul timp, care a ajuns chiar mai ieftină decât cea în euro, ceea ce a făcut ca tot mai mulți români să își permită achiziționarea unei case.