Preturile la gaze si petrol fac profitul Petrom

Preturile la gaze si petrol fac profitul Petrom

In aprilie, actionarii ar putea aproba dividende mai mari decat in 2005.

Rezultatele financiare deosebite ale Petrom in 2006 se justifica prin cresterea preturilor petrolului cu 20% si al celui la gaze cu 45%, a declarat ieri Mariana Gheorghe, directorul general executiv al companiei.

In acest context favorabil, Petrom a reusit anul trecut sa inregistreze un profit net de 2,285 miliarde de lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005. Si cifra de afaceri a companiei a crescut anul trecut cu 22%, la 13,07 miliarde lei (3,71 miliarde euro).

"Pretul mediu al gazelor din import in Romania a crescut cu 45% peste nivelul din 2005, ajungand la 297 dolari pe mia de metri cubi", a precizat directorul general executiv al Petrom.

Potrivit aceleiasi surse, pretul brent al titeiului a urcat cu 20% peste nivelul din 2005, la 65,14 dolari pe baril. Pentru anul acesta, oficialii Petrom estimeaza ca pretul petrolului va fi fluctuant, urmand sa se inregistreze o usoara scadere comparativ cu anul precedent.

"In contextul liberalizarii pietei gazelor, Petrom anticipeaza pentru anul 2007 ca pretul gazelor din productia interna va inregistra o crestere constanta, in conformitate cu recomandarile Uniunii Europene. Ne asteptam, pana la finele lui 2008, ca pretul gazelor din productia interna sa se apropie de cel de import", a mai declarat Mariana Gheorghe.

Eficientizare si disponibilizari Petrom a investit, in 2006, in cresterea eficientei energetice a rafinariilor si a obtinut si rezultate, mai sustin oficialii companiei. Aceste investitii vor continua si in urmatorii ani. Compania de petrol si gaze Petrom va investi in 2007 aproximativ 900 de milioane de euro, fata de sumele totale in valoare de 830 de milioane de euro alocate anul trecut.

Petrom detinea in Romania, la sfarsitul anului trecut, 489 de statii de distributie, in scadere cu 11%, ca urmare a procesului de reorganizare care a determinat inchiderea locatiilor neprofitabile. Numarul total de angajati ai companiei a fost de 32.837 la finele anului trecut, comparativ cu cei 43.546, la finele lui 2005.

Titlurile Petrom au crescut, dar nu spectaculos La Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Petrom au avut ieri o dinamica superioara indicilor pietei, in urma anuntarii rezultatelor financiare pe 2006. In prima parte a sedintei, titlurile au atins un maxim de 57,5 lei, cu circa 6,5% peste inchiderea de luni, dar si-au temperat ulterior avansul, in trend cu piata.

"Rezultatele se situeaza in limita asteptarilor noastre, sunt bune, dar nu sunt spectaculoase, intrucat diferentele fata de cresterile raportate pentru primele noua luni din 2006 nu sunt foarte mari", a declarat Agentiei Mediafax directorul general adjunct al SSIF Broker Cluj-Napoca, Adrian Ceuca. Directorul general al BT Securities, Rares Nilas, considera ca "cifrele Petrom sunt in grafic", cu toate ca performanta din ultimul trimestru al anului este inferioara comparativ cu celelalte trei perioade.

CUMPARATURI

Achizitii de service Si activele totale ale Petrom au crescut anul trecut, cu 9a, comparativ cu finalul lui 2005. Activele fixe ale companiei au crescut cu 23%, prin achizitia OMV Bulgaria, OMV Romania, OMV Iugoslavia, SC MP Petroleum Distributie, a grupului de companii Ring Oil. La acestea se mai adauga si companiile de service din rafinare Rafiserv Arpechim, Rafiserv Petrobrazi, care au fost achizitionate de Petrom de la Asociatia Salariatilor Petrom.

Ne puteți urmări și pe Google News