Prețurile la energie plafonate doar pentru cetățenii vulnerabili

Prețuri energie. Sursa foto: EVZ

Guvernul aprobă joi, în şedinţă, Strategia Energetică a României pentru perioada 2025-2035. Prin această strategie ni se spune că vom deveni independenţi de importurile de gaze naturale până în 2027,

România își reia producția de uraniu

România își va relua producţia de uraniu pentru consumul nuclear al ţării, eliminând în acest fel importurile.

Marcel Ciolacu, premierul României, a mai anunţat că va fi prelungită în continuare plafonarea preţurilor la energie, pentru protejarea cetăţenilor vulnerabili.

„Aprobăm azi Strategia Energetică a României pentru perioada 2025-2035 prin care vom deveni independenţi de importurile de gaze naturale până în 2027”, a spus Marcel Ciolacu în deschiderea şedinţei Executivului.

Plafonarea prețurilor la energie numai pentru cetățenii vulnerabili

Marcel Ciolacu afirmă că sunt stocuri energetice pentru a trece peste sezonul rece și că prețurile vor fi plafonate în continuare pentru cetăţenii vulnerabili.

„Pentru români, însă, cel mai important este să le spunem că avem suficiente stocuri ca să trecem cu bine iarna. În plus, avem acum preţuri plafonate la energie şi gaze şi prelungim în continuare plafonarea ca să ne protejăm cetăţenii vulnerabili”, a mai precizat Ciolacu.

Plafonarea prețurilor la energie are scopul de a stimula concurența între furnizori

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, sublinia că plafonarea prețurilor la energie are scopul de a stimula concurența între furnizori și de a determina actualizarea prețurilor care au rămas la un nivel ridicat din perioada crizei energetice. „Vrem să-i determinăm pe furnizori să-și actualizeze prețurile, pentru că sunt contracte care au rămas la valori mari, de 2-3 lei pe kWh, din timpul crizei. Consumatorii trebuie să fie protejați și să beneficieze de prețuri corecte”, a declarat Burduja.

Dar Daniela Dărăban, Directoarea ACUE, a atras atenția că plafonarea prețului la energie este „schema este foarte greoaie şi greu de administrat. Ne dorim să ieşim din această schemă pentru că rolul furnizorilor este altul pe piaţa de energie şi am vrea să facem lucrurile la care ne pricepem: să asigurăm energia clienţilor, nu să plătim reducerile de preţ decise de statul român”.