Prețurile la electricitate au atins un nou record! România conduce topul scumpirilor din Europa

România conduce clasamentul prețurilor din Uniunea Europeană la energia electrică. Recordul înregistrat la prețul energiei pe data de 4 octombrie - de 957,8 lei/MWh - a fost depășit. Criza economică devine din ce în ce mai semnificativă, iar românii sunt dependenți de importurile care vizează acest serviciu. Cetățenii sunt puși în situația de a scoate tot mai mulți bani din buzunare pentru a beneficia de facilități în acest sens. Iată ce dezvăluie ultimele cifre.

Cel mai scump preț la electricitate

România a înregistrat, luni, 11 octombrie, un nou record la prețul electricității: 1.007,93 lei/MWh, echivalentul a 203,75 euro/MWh - iar scumpirile nu se opresc aici. Prețul mediu la energie pentru ziua de marți este stabilit la 1.153 lei/MWh, adică 233,6 euro. Noile cifre doboară recordul stabilit anterior, pe 4 octombrie, când prețul electricității a atins suma de 957,8 lei/MWh.

În clasamentul european, România prevede cele mai scumpe prețuri la energia electrică. Prețurile menționate nu sunt plătite de către fiecare consumator casnic, ci la acestea se tranzacționează energia pe bursele de profil de unde cumpără furnizorii care vând către populație și firme. La prețul final se adaugă tarifele de transport și distribuție, precum și contribuțiile pentru cogenerare și energie verde și taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Următoarele în clasament sunt:

  • Ungaria - 228,26 euro/MWh;
  • Italia - 218,54 euro/MWh;
  • Grecia - 205,08 euro/MWh;
  • Bulgaria - 203,67 euro/MWh.

În topul statelor cu cele mai scumpe prețuri la electricitate se află și țări care nu sunt membre în Uniunea Europeană, precum Serbia - 209,36 euro/MWh și Elveția - 208,66 euro/MWh.

Statele cu cele mai ieftine prețuri la electricitate

În clasament sunt prevăzute și statele cu costuri mai ieftine la energia electrică, însă spre deosebire de România, care este dependentă de import, Polonia se bazează pe cărbune pentru producția de energie, în timp ce Franța și Cehia pe energia nucleară, iar Germania pe energia regenerabilă, potrivit impact.ro.

Iată ce costuri prevăd acestea:

  • Polonia - 123,06 euro/MWh;
  • Germania - 167,43 euro/MWh;
  • Cehia - 169,78 euro/MWh;
  • Austria - 185,99 euro/MWh;
  • Franța - 188,47 euro/MWh.

În acest sens, amintim că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a vorbit în Parlamentul European despre cauzele care au condus la creșterea prețului energiei electrice. „Asistăm la o creștere a prețul energiei cauzată de instabilitatea pieței. De ce am ajuns aici? Răspunsul trebuie căutat în propriile noastre decizii, obiective și propuneri transmise pieței, industriei și populației fără o analiză asupra efectelor”, a spus Traian Băsescu, enumerând următoarele:

Cauzele care au condus la creșterea prețului energiei electrice

- certificatele de emisii se tranzacționează pe o piață liberă dar speculativă, pe care Comisia refuză s-o reglementeze, ceea ce a dus la dublarea prețului acestora în ultimele 10 luni;

- refuzul Comisiei de a accepta energia nucleară ca energie curată, ceea ce este greu și de înțeles și de acceptat;

- ne grăbim să anunțăm posibile certificate de emisii pentru transporturi, fără a ști dacă avem cu ce înlocui propulsia cu combustibil greu a navelor maritime și propulsia cu motorină a camioanelor de mare tonaj.

„Avem deci nevoie de obiective realiste și trebuie să menținem gazul și energia nucleară până când vom avea energia verde cu care să le înlocuim. Energia din surse regenerabile reprezintă un obiectiv necesar, dar dacă doar o evocăm fără s-o avem, va rezulta o instabilitate a pieței, o accentuare a sărăciei energetice și implicit o respingere a programului ”Green Deal” de către populație. Și poate o măsură extrem de eficientă ar fi ca domnul Timmermans să se ocupe de alt domeniu decât de ”Green Deal”.”, a mai spus Traian Băsescu.