Deși ministrul Energiei Virgil Popescu a dat asigurări că nu există motive ca benzina și motorina să se scumpească şi că speculațiile trebuie aspru pedepsite, mai ales când avem război la graniță, experții trag un semnal de alarmă şi spun că vom avea parte de noi majorări la pompă.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că România nu are absolut nicio problemă cu stocurile de petrol şi cu stocurile de carburanţi. Şi totuşi, specialistul în piețe internaționale Claudiu Cazacu a tras un semnal de alarmă în care spune că România are stocuri minime de ţiţei şi/sau produse petroliere, stabilite la 1,48 milioane de tone. În opinia sa, această cantitate nu ne pune la adăpost de eventuale întreruperi în lanțul de aprovizionare.
Luna iunie vine cu scumpiri la carburanți de până la 40 de bani
În luna iunie, am putea vedea creşteri la pompă de până la 40 de bani pe litrul de motorină şi benzină, ca efect al sancțiunilor impuse asupra petrolului rusesc, a declarat specialistul în pieţe internaţionale Claudiu Cazacu.
Numai în ultima lună, au fost creşteri și de 60 de bani pe litrul de carburant la pompă. În lunile următoare, ne așteaptă noi scumpiri.
Claudiu Cazacu: „Într-un scenariu de bază, am putea vedea creșteri ale prețurilor carburanților cu aproximativ 35-40 de bani pe litru în perioada următoare - pe parcursul lunii viitoare, cam așa vedem în momentul de față. Într-un orizont mai lung, cred că sunt posibile aprecieri încă și mai mari decât acestea”.
Claudiu Cazacu spune că avem stocuri minime de benzină și motorină
Claudiu Cazacu a mai subliniat că în ceea ce privește situația rezervelor, România are stocuri minime de ţiţei şi/sau produse petroliere, stabilite la 1,48 milioane de tone - o cantitate care nu ne pune la adăpost de eventuale întreruperi în lanțul de aprovizionare.
Claudiu Cazacu: „E bine că avem stocuri, ne asigură un tampon de siguranță, se adaugă la producția noastră, însă e insuficient pentru a ne feri cu totul de furtună pe termen mai lung. Din păcate, producția noastră este în declin de ceva vreme și fără noi zăcăminte gradul de acoperire din producția internă e pe un trend descendent în ultimii ani”, a declarat expertul pentru ştirileprotv.
Mai trebuie subliniat faptul că aceste creșteri s-au produs în contextul temerilor că aprovizionarea ar fi mai dificilă dacă Uniunea Europeană va interzice petrolul rusesc, după ce Moscova a sancționat diviziile europene ale Gazprom.
Contractele futures pe Brent au crescut cu 3,97 dolari, sau cu 3,7%, la 111,42 dolari pe baril în timp ce cotaţia ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 4,38 dolari, sau cu 4,1%, la 110,51 dolari pe baril.
Contractele futures pentru benzină din SUA au urcat până la un maxim istoric. Mai exact, preţurile benzinei la pompă din SUA au crescut la maxime record de 4,43 dolari per galon pentru benzină şi 5,56 dolari pentru motorină.