Afaceristi apropiati PNL si firme controlate de familia milionarului Gabriel Popoviciu au cumparat case si terenuri in "paradisul" de la Snagov, la preturi de case sociale.
Dezvaluirile despre vanzarea patrimoniului RAAPPS catre clientela politica continua cu alte „povesti de succes”. Oameni de afaceri apropiati PNL, dar si doua firme controlate de familia milionarului in euro Gabriel Popoviciu sunt alti cumparatori de vile-chilipir de la RAAPPS.
Euronorocosii imobiliari
Trei companii din Grupul Euro, controlat de fratii Dobronauteanu, apropiati cercurilor liberale, au cumparat in 2006 peste 2.800 de metri patrati intr-un imobil ultracentral din Bucuresti, de pe strada Matei Millo, numarul 7. Imobilul este situat la doi pasi de Calea Victoriei, in spatele Hotelului Novotel.
Firmele Signus Romania, Euroavipo si Lencont au platit in total peste 1,1 milioane de euro pentru cele trei spatii, toate cumparate in aceeasi zi. Pretul pare mare, insa nu si daca facem calculul costurilor pentru un metru patrat.
Compania Euroavipo a platit 982.000 de euro pentru o suprafata construita de 2.545 metri patrati. Fara sa adaugam valoarea terenului, rezulta ca firma a platit pentru un metru patrat doar 385 de euro, intr-o zona unde preturile sar lejer de 2.500 euro pe metru patrat.
Celelalte doua companii au luat spatii mai mici, cu preturi pe masura. Signus a platit doar 113.000 de euro pentru un apartament de 210 metri patrati, adica 538 euro pentru un metru patrat. Lencont a platit pe un spatiu cat o garsoniera suma de 27.000 de euro in aceeasi cladire.
„RAAPPS a impus pretul”
Ion Dobronauteanu si fratele sau, Emanuel, sunt actionari la Euroavipo impreuna cu George Ivanescu si Catalin Bucura. Contactat telefonic de EVZ, Ion Dobronauteanu a declarat ca procedura de achizitionare a imobilului din Matei Millo a durat mai mult de sase ani.
„Noi am fost chiriasi acolo si, dupa patru ani, am depus o cerere prin care solicitam cumpararea imobilului. Sase ani au trecut pana am reusit sa o luam, timp in care s-au facut mai multe evaluari. Pretul nu l-am negociat, a fost impus de cei de la RAAPPS.
” Compania Euroavipo din asa-numitul grup de firme Euro este producatorul marcilor de coniac Unirea si Hanul Ars, al apelor minerale Bibco Biborteni, dar si al mezelurilor Principal Construct Prahova. Acelasi grup mai include si companiile reunite sub sigla Signus.
Director prins cu interesul Anul trecut, EVZ a relatat ca reprezentantii Euroavipo au fost acuzati de inspectorii DIICOT de mai multe infractiuni financiare. Ion Dobronauteanu a fost partenerul lui Razvan Petrovici in mai multe afaceri cu duty-free-uri.
Adrian Dumitru - membru PNL si director al RAAPPS in momentul in care Ion Dobronauteanu a cumparat imobilul de la Patrimoniul de Stat - i-a fost subaltern lui Petrovici. In plus, Dumitru a fost demis anul trecut de premierul Calin Popescu-Tariceanu, dupa ce investigatiile EVZ au scos la lumina concesiunile puse pe tava de RAAPPS firmelor lui Petrovici.
Partenerul lui Rusanu - sediul si terenul de la Regie
In 2006, compania New System, controlata de partenerii de afaceri ai sotiei lui Dan Radu Rusanu, a cumparat de la RAAPPS o parte dintr-un imobil situat in Piata Walter Maracineanu.
Pretul platit a fost de 163.000 euro. Spatiul se intinde pe 315 metri patrati si are si un teren aferent de 61 mp. Desi acest contract a fost semnat in martie 2006, cand preturile explodasera, firma a platit doar 517 euro pe metrul patrat.
Cu o luna inainte, cei de la New System mai cumparasera, prin intermediul altei firme, 3S Computers Communications, inca un spatiu de 45 mp in cladirea din Piata Walter Maracineanu, platind 25.500 euro, adica 568 de euro pentru un metru patrat.
Firma New System este controlata in proportie de 98% de Alexandru Gritac, partenerul de afaceri al sotiei vicepresedintelui Camerei Deputatilor, Dan Radu Rusanu. Reprezentantii New System au declarat pentru EVZ ca spatiul din Piata Walter Maracineanu le-a fost vandut in urma unei licitatii organizate de RAAPPS. Inainte de a-l cumpara, firma inchiriase spatiul respectiv de la Patrimoniul de Stat.
Afaceri de familie
Apropierea dintre vicepresedintele Camerei Deputatilor si familia lui Alexandru Gritac dateaza de cel putin zece ani, timp in care interesele celor doi s-au intalnit in mai multe firme.
La sfarsitul anului 2000, presedintele din acea perioada a Eximbank - Dan Radu Rusanu - a parafat acordarea unui credit de sute de miliarde de lei firmei Rompac SA, controlata de Alexandru Gritac. Aceasta afacere s-a dovedit paguboasa pentru stat intrucat banii nu au fost recuperati la termenul prevazut in contract, potrivit relatarilor EVZ din acea perioada.
Conform datelor de la Registrul Comertului, printre actionarii Rompac se numara Alexandru Gritac si fratele sau, Dan. Mai mult, sotia parlamentarului PNL si fratii Gritac au fost coactionari la firma care detinea Hotelul International din Sinaia.
CASA SI TEREN LA SNAGOV
Popoviciu, magnat imobiliar cu casa de la Protocolul de Stat
In 2004, compania Alltrom, controlata in acte de familia magnatului imobiliar Gabriel Popoviciu, si-a luat vila pe malul Lacului Snagov, de 792 metri patrati, cu o curte de peste 5.000 de metri.
Firma in care mama sa, Ligia, detine jumatate din actiuni a cumparat proprietatea de la RAAPPS contra sumei de 392.000 de euro. Firma familiei Popoviciu a platit doar 78 de euro pentru un metru patrat de teren, in calcul nefiind inclusa si valoarea vilei. Acum terenul valoareaza de trei ori mai mult, adica 1,2 milioane de euro.
Omul de afaceri Gabriel Popoviciu se numara printre cei mai bogati romani. Acesta poate fi numit regele imobilarelor. Conduce proiectul Baneasa Investments - un oras in miniatura, intins pe 220 de hectare -, controleaza Hotelul Howard Johnson, restaurantul Casa Doina si alte spatii comerciale. Impreuna cu Radu Dimofte si cu Nicolae Badea, presedintele de la Dinamo, detine franciza pentru restaurantele Pizza Hut si KFC in Romania.
American Restaurant System SA, o alta firma asupra careia Popoviciu, Badea si Dimofte si-au pus amprenta prin intermediul unui off-shore, a cumparat Vila 86 din Snagov. Pentru imobil si terenul aferent de 2.200 mp societatea a platit 130.000 de euro in iulie 2006. Pretul este ridicol de mic pentru nivelul anului 2006: 59 de euro pe un metru patrat.
Popoviciu si Badea sunt legati nu numai de afaceri, ci si de familii. Ambii sunt ginerii raposatului Ion Dinca „Teleaga”, om de baza al regimului comunist. Multe dintre firmele in spatele carora se afla cei doi isi au cartierul general in „paradisuri fiscale” ca Insulele Virgine sau Cipru.
Contactat telefonic de EVZ, Gabriel Popoviciu ne-a spus ca nu are niciun comentariu de facut. „Nu stiu ce sa va spun. Eu nu sunt implicat direct. Toate informatiile le puteti lua de la RAAPPS”, ne-a declarat Popoviciu.
PRET AVANTAJOS
Firma mica, vila mare
INR Management Real Estate SRL a platit un pic peste 200.000 euro pentru Vila 80 si terenul aferent - 2.150 mp, tot in zona exclusivista Snagov. Desi tranzactia a avut loc anul trecut, ei au platit doar 95 de euro pentru un metru patrat de teren. Reprezentatii firmei ne-au declarat ca Madalin Rusu, administratorul firmei, este plecat din tara, prin urmare nu ne pot oferi detalii. In spatele companiei INR se afla un off-shore din Cipru, Octavo Holding Investments.
Compania Art Bau a platit, in 2004, aproape 185.000 euro pentru o vila in Snagov. Imoilul are 278 mp, iar terenul aferent este de 2.835. Firma a platit 65 de euro pe metrul patrat de teren, fara a pune la socoteala si valoarea cladirii. Mihaela Arvatu, responsabilul companiei Art Bau International SRL, a refuzat sa faca vreun comentariu.