Prețuri mai mari la legume și fructe, în Republica Moldova. Cauzele scumpirii acestor produse

Sursa foto: arhiva EVZ

Mai mulți factori au dus la scumpirea fructelor și legumelor, în Republica Moldova. Este vorba despre o comparație între luna ianuarie și decembrie a anului trecut.

Prețuri mai mari, în Republica Moldova, la fructe și legume. Este o realitate confirmată de Biroul Național de Statistică, după cum arată datele oficiale prezentate public.

Scumpirea este raportată la ceea ce s-a întâmplat pe piață în luna decembrie a anului trecut. Prețurile au crescut cu un procent de 0,8%.

Creșterea prețurilor medii de consum a fost cauzată de majorarea prețurilor la:

produsele alimentare - cu circa 0,8%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu cca 0,3%; mărfurile nealimentare - cu circa 0,7%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu cca 0,3%; serviciile prestate populației - cu 1,0%, contribuind la creșterea prețurilor medii de consum cu cca 0,3%. În luna ianuarie 2024 față de decembrie 2023, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 4,7% și fructe – cu 2,3%.

Fructe și legume mai scumpe în Republica Moldova

De asemenea, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la ouă de găină – 1,3%, zahăr – cu 0,4%, ulei vegetal – cu 0,3%.

La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la încălțăminte și confecții – cu 0,4%, și respectiv, 0,2%, medicamente – cu 0,3%.

Planul meselor făcut în avans te ajută să reduci lista de cumpărături. Sursa foto: 232299267 © Illia Bondar | Dreamstime.com

Concomitent, la serviciile prestate populației, în luna ianuarie 2024 față de luna decembrie 2023 s-au majorat prețurile la serviciile de alimentare cu apă potabilă și canalizare – cu 1,4% și serviciile de alimentație publică – cu 1,1%.

Totodată, diminuări a prețurilor (tarifelor) în luna curentă au fost înregistrate la tarifele reglementate de furnizare a energiei termice – cu 6,7%”. A fost anunțul celor de la BNS, conform siteului unimedia.info.

Altfel, săptămâna trecută, Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale din Republica Moldova, a explicat că inflația a fost ținută în țara vecină în ultima perioadă. Ritmul în care au crescut prețurile s-a domolit iar inflația anuală medie, în acest moment se cifrează la un nivel mai mic de 5%.

Astfel, leul moldovenesc începe să prindă culoare în obraji. „Inflaţia a scăzut până la 4,2% în decembrie 2023 şi am avut din păcate în octombrie 2022 undeva un vârf de inflaţie la 33-34%. Ca atare, reducerea aceasta a inflaţiei până la sub 5% ne-a permis ca în şedinţa de comitet executiv de politică monetară de ieri să reducem rata de bază, rata de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 4,75% la 4,25%“. Au fost explicațiile date de guvernatorul Băncii Naționale de la Chișinău.