EVZ îţi spune unde găseşti cea mai ieftină mâncare din România

EVZ îţi spune unde găseşti cea mai ieftină mâncare din România

Dincolo de variaţiile de preţuri determinate de roada producătorilor locali sau de importuri, aceleaşi produse au preţuri foarte diferite de la un judeţ la altul. În unele cazuri, cum este, de exemplu, cel al spanacului, preţurile ajung să fie mai mult decât duble în diferite judeţe din ţară.

EVZ a comparat preţurile la principalele produse agroalimentare vândute în municipiile reşedinţă de judeţ, conform datelor Institutului Naţional de Statistică pentru luna aprilie a acestui an.

De exemplu, ouăle se vindeau la un preţ de 0,33 lei/bucată în Târgu-Mureş şi pentru o sumă de aproape două ori mai mare în Bacău, adică 0,63 lei/bucată.

O diferenţă uriaşă de preţ se observă însă în cazul spanacului, între Galaţi şi Tulcea. Faţă de Galaţi, unde preţul era de 2,64 lei/kg, în Tulcea era cu 155% mai mare, adică 6,75 lei/kg. În Bucureşti, preţul era apropiat de limita de jos: 3,26 lei/kg, similar cu cel din Buzău (3 lei/kg) sau Drobeta Turnu-Severin (3,19 lei/kg).

Preţul cartofilor în municipiul Alba Iulia era cu circa 40% mai mare decât în Craiova, în luna aprilie a acestui an. Astfel, preţul în primul caz era de 3,38 lei/kg faţă de 2,06 lei/kg în al doilea. Bucureştenii au plătit 2,8 lei/kg de cartofi, ieşenii 3 lei/kg, iar sibienii 2,27 lei/kg.

Merele din Vâlcea, de două ori mai scumpe decât cele din Alba Merele costau 2,3 lei/kg în Alba Iulia, iar în Râmnicu-Vâlcea cu 110% mai mult, adică 4,84 lei/kg. Preţuri piperate pentru 1 kg de mere au plătit şi românii din Constanţa (4,13 lei/kg), Suceava (4 lei/kg) şi Alexandria (3,92 lei/kg). În schimb, au putut cumpăra mere ieftine cei din Bistriţa (2,5 lei/kg), Satu Mare (2,55 lei/kg) şi Reşiţa (2,63 lei/kg).

Preţurile unui kilogram de morcovi au variat între 1,8 lei în Focşani şi 3,63 lei la Sfântu Gheorghe, unde au fost de două ori mai scumpi.

Laptele costa 2 lei/litru în oraşe precum Oradea şi Botoşani, şi cu 50% mai mult în Cluj-Napoca şi Călăraşi. Brânza de oaie costa în jur de 12 lei/kg în Bistriţa şi 22,5 lei/kg în Târgovişte, cu circa 87% mai mult.

Mierea la un preţ bun e la Craiova

O varietate mare de preţuri este întâlnită şi la mierea de albine. Acest produs costa, în aprilie, 15,25 lei/kg în Craiova şi cu circa 70% mai mult în Bistriţa şi Cluj-Napoca, 25,75 lei/kg. Printre cele mai scumpe judeţe pentru consumatorii de miere se mai numără Arad (24,21 lei/kg), Botoşani (23,50 lei/kg) şi Tulcea (24,33 lei/kg), iar printre cele mai ieftine sunt Braşov (16 lei/kg), Drobeta Turnu-Severin (17 lei/kg) şi Sibiu (17,08 lei/kg).

Alimentele, produsele cu cele mai mari creşteri de preţuri în primele luni ale anului, s-au ieftinit în iunie cu circa 1,3% faţă de mai, potrivit INS. După ce dăduse lovitura de graţie inflaţiei din aprilie, cu o creştere lunară de circa 4,5%, preţul cartofului a luat înapoi o parte din scumpiri în iunie şi s-a ieftinit cu aproape 2%. Per total, preţurile au scăzut cu 0,3% în iunie faţă de mai.

Oraşele unde găseşti cele mai ieftine alimente Produsul           Oraşul                    Preţ Ouă                   Târgu-Mureş        0,33 lei/buc. Cartofi              Craiova                 2,06 lei/kg Spanac              Galaţi                    2,64 lei/kg Mere                 Alba Iulia              2,3 lei/kg Morcovi            Focşani                  1,8 lei/kg Lapte                 Oradea, Botoşani   2 lei/litru Brânză de oaie  Bistriţa                   12 lei/kg Miere de albine Craiova                  15,25 lei/kg Sursa: INS

Ne puteți urmări și pe Google News