De la începutul anului, preţul la sucul de portocale a crescut cu 25%. Cotaţia futures la sucul de portocale a crescut, ieri, cu aproape 11% ajungând la închidere la 2,12 dolari pentru o livră. Motivul creşterii preţului la sucul de portocale se regăseşte într-un anunţ din partea autorităţilor americane cu privire la portocalele importate din Brazilia.
Conform Departamentului american al Agriculturii, s-au găsit urmele unui fungicid interzis în SUA: carbendazim. Astfel, preţul sucului de portocale a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 35 de ani, relatează BBC.
Fungicidul pe seama căruia se pune această creştere considerabilă a preţului la sucul de portocale este interzis în SUA, dar folosit cu încredere în Brazilia, cel mai mare producător mondial de suc de portocale, întrucât şi-a dovedit eficienţa în tratarea copacilor. Numai anul trecut, Brazilia a reuşit să producă 1,4 milioane tone de suc de portocale, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din producţia mondială. Pe locul următor sunt Statele Unite, cu 645.000 de tone. Americanii şi-au concentrat producţia de suc de portocale în special în statul Florida. Aici, însă, temperaturile scăzute din ultimele zile au compromis o parte din recoltă. Mercurul din termometre a scăzut sub 0 grade, provocând îngrijorare în rândul producătorilor. Michael Smith, preşedintele T&K Futures, a precizat, în acest sens, că SUA ar putea avea "o deficienţă în aprovizionarea pieţei globale".
În ceea ce-i priveşte pe europeni, UE rămâne fidelă locului patru în topul producătorilor de suc de portocale, cu 73.000 tone realizate anul trecut.