Prețul petrolului crește în ritm rapid. Iranul ar putea fi atacat din nou

Prețul petrolului crește în ritm rapid. Iranul ar putea fi atacat din nou Sursa foto: Arhiva EVZ

Prețul petrolului a înregistrat o creștere de 5% în urma declarațiilor președintelui american Joe Biden, care a afirmat că Statele Unite analizează posibilitatea unor atacuri israeliene asupra infrastructurii petroliere iraniene. În timpul unei vizite, întrebat dacă ar susține o astfel de acțiune, Biden a confirmat că discuțiile pe acest subiect sunt în desfășurare, ceea ce a generat îngrijorări privind posibile perturbări pe piața globală a energiei.

Prețul petrolului crește în ritm rapid

Iranul, al șaptelea producător mondial de petrol, exportă aproape jumătate din producția sa către piețele externe, având China drept principal client. În urma atacului cu rachete al Iranului asupra Israelului, prețul petrolului Brent a crescut cu 10%, ajungând la 77 de dolari pe baril, deși acesta rămâne sub valorile maxime înregistrate la începutul anului.

Această creștere a prețurilor la energie poate avea un impact semnificativ asupra economiei globale, generând scumpiri la carburanți și la facturile pentru gaz și electricitate, ceea ce poate stimula o accelerare a inflației. Piețele de energie reacționează rapid la incertitudinile geopolitice, iar un conflict prelungit ar putea destabiliza și mai mult prețurile.

În primele luni ale anului, prețul petrolului a fost menținut relativ scăzut datorită cererii mai reduse din partea Chinei și a ofertei abundente venite din Arabia Saudită. Însă evoluția rapidă a tensiunilor în Orientul Mijlociu ar putea modifica acest echilibru și crește volatilitatea pieței energetice globale, informează BBC.

petrol

Petrolul se scumpește, Putin se bucură, inflația crește / Sursă: Yalcinsonat | Dreamstime.com

Piața petrolieră, mai moderată în criza din Orientul Mijlociu

Până în prezent, piețele petroliere au reacționat mai puțin dramatic decât în timpul invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, dar tensiunile crescânde din Orientul Mijlociu atrag tot mai mult atenția investitorilor. Escaladarea violenței și posibilele noi acțiuni militare sunt monitorizate îndeaproape, în special având în vedere importanța strategică a regiunii pentru comerțul global cu energie.

Un punct critic de îngrijorare este Strâmtoarea Ormuz, prin care circulă aproximativ o treime din traficul mondial de petrol și o cincime din gazul natural lichefiat (LNG). Închiderea sau perturbarea acestui canal maritim vital ar putea afecta semnificativ aprovizionarea globală, în special pentru Asia, care depinde într-o mare măsură de aceste fluxuri energetice.

De la începutul războiului din Ucraina, dependența globală de gazul natural lichefiat transportat prin tancuri LNG a crescut, ceea ce amplifică vulnerabilitatea economiilor la întreruperile din Orientul Mijlociu. Chiar dacă Asia este cea mai expusă în mod direct, o escaladare a conflictului ar duce la o creștere imediată a prețurilor globale la energie.

În acest context, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a avertizat asupra consecințelor economice „foarte serioase” ale unei astfel de crize. Aceste tensiuni apar într-un moment în care băncile centrale păreau să fi câștigat teren în lupta împotriva inflației, dar noile riscuri geopolitice ar putea inversa acest progres. Liderii G7 încearcă acum să tempereze reacția Israelului pentru a preveni o criză economică globală majoră.

Prețul petrolului a început să crească odată cu escaladarea atacurilor din Orientul Mijlociu

Prețul petrolului a crescut și miercuri, pe fondul temerilor că conflictul din Orientul Mijlociu s-ar putea transforma într-un război mai amplu și ar putea întrerupe aprovizionarea cu petrol din principala regiune producătoare, după ce Iranul a lansat rachete balistice asupra Israelului.

Contractele futures Brent au crescut cu 83 de cenți, sau 1,13%, la 74,39 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 88 de cenți, sau 1,26%, la 70,71 dolari la 0029 GMT, scăzând ușor după ce a crescut cu mai mult de 1 dolar la începutul sesiunii.

Creșterea prețurilor a început încă de marți, ambele indicii de referință ale țițeiului urcând cu peste 5%.

Iranul a tras marți peste 180 de rachete balistice asupra Israelului, a declarat Israelul, ca represalii pentru campania Israelului împotriva aliaților Hezbollah ai Teheranului din Liban.

Iranul, membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), este un producător major de petrol în regiune. „Implicarea directă a Iranului, un membru OPEC, ridică perspectiva unor întreruperi ale aprovizionării cu petrol”, a declarat ANZ Research într-o notă, referindu-se la conflict.

Producția de petrol a Iranului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani, de 3,7 milioane de barili pe zi, în august, a adăugat ANZ.

 

Revista presei