Victimele accidentelor rutiere costă, în fiecare an, sume ce depăşesc de patru ori bugetul Ministerului Apărării Naţionale: peste două miliarde de euro numai pentru morţi. "Doar" 880.000 de euro este preţul suportat pentru fiecare om ucis într-un accident rutier, potrivit evaluării făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Un rănit grav costă peste 600.000 de euro
Dramele care au loc pe şoselele României produc nu doar durere în familiile victimelor, dar şi un mare prejudiciu statului. Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere (DPR) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), comisarul-şef Lucian Diniţă, a dezvăluit, în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", faptul că pentru un singur mort în accident rutier, statul român pierde peste 880.000 de euro.
"Zilele trecute făceam o analiză la nivelul Direcţiei Poliţiei Rutiere referitor şi la costuri. Ştiţi că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) , în fiecare an, emite o anumită valoare vizavi de o persoană decedată într-un acccident rutier. La ultima evaluare, pentru anul 2010, OMS calculase la peste 880.000 de euro acest cost. Pentru una rănită grav, pierderile sunt de circa 600.000 de euro. Nu mai spunem despre cei care rămân cu handicap, infirmităţi pe viaţă, pentru care costurile sunt mult mai mari", a declarat şeful de la Rutieră.
Lucian Diniţă a explicat că în aceste estimări nu sunt incluse cheltuielile cu cercetarea la locul accidentului, nici cele cu procesul, nici daunele materiale ori morale pe care le pot cere rudele victimelor. "Discutăm o dată de perioada de formare a omului, deci de banii investiţi pentru educarea şi specializarea lui. Şi doi, este vorba despre ceea ce produce el în societate până la momentul la care iese la pensie. Practic, omul este ca o maşină în care investeşti şi care trebuie să meargă până la momentul în care iese din circulaţie, deci trebuie să-ţi creeze beneficii", a adăugat Diniţă.
Un calcul simplu, raportat la statisticile pentru anul 2010, ne arată că, din cauza morţii a 2.377 de oameni în accidente rutiere, statul român a pierdut peste două miliarde de euro. Dacă ţinem cont că în acel an PIB-ul României a fost de 122 de miliarde de euro, observăm că paguba este de 1,6 la sută din PI