Producătorii avertizează că noul sistem de compensare a medicamentelor va duce la scumpiri spectaculoase, de până la 750% şi că, în cazul bolilor cronice, preţurile pot urca şi mai mult.
Asociaţiile de producători, farmaciştii şi producătorii de medicamente spun că, de la 1 iulie, românii vor plăti mai mult ca urmare a introducerii noului sistem de compensare. Cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) infirmă acest lucru şi spun că noile reglementări cresc accesibilitatea la compensate.
De la 1 iulie, întreg sistemul de compensare a medicamentelor se va schimba. Va exista un singur preţ de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală, şi nu pentru fiecare medicament în parte, aşa cum este în prezent. Astfel, de la acest preţ se va stabili cât mai trebuie să scoată din buzunar fiecare pacient, în funcţie de medicamentele pe care i le-a recomandat doctorul.
„Starea de sănătate a populaţiei nu s-a îmbunătăţit”
Suma cheltuită în sistemul medical a crescut la 939,4 milioane euro în 2009, faţă de 576 milioane euro în 2005. Cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru medicamente, a spus preşedintele CNAS, Lucian Duţă, într-o dezbatere publică privind noul sistem de compensare a medicamentelor care va fi introdus de la 1 iulie.
În plus, consumul de medicamente originale (mai scumpe) în România a crescut de la 60% la 75%, în timp ce în ţările UE este de 30%. „Totuşi, starea de sănătate a populaţiei nu s-a îmbunătăţit, ci dimpotrivă, a crescut numărul de internări, consultaţii şi analize”, a adăugat Duţă.
„Acces mai larg la medicamente”
Conducerea CNAS susţine că noul sistem creează premise pentru un acces mai larg la medicamente. Potrivit lui Dorin Ionescu, director general CNAS, coplata pacientului va creşte cu cel mult 10%, în actualul sistem de prescriere, modificarea acestuia putând duce pe termen lung la economii pentru pacienţi.
Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, consideră însă că românii vor scoate din buzunar între 50% şi 80% pentru moleculele noi. De aceea, actul privind modificarea preţului de referinţă în cadrul medicamentelor compensate şi gratuite nu va fi semnat de farmacişti.
Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Inter na ţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, crede că noul sistem va duce la scumpiri de până la 750% şi chiar mai mult în cazul bolilor cronice.
Cinci milioane de bolnavi afectaţi
La rândul lor, asociaţiile pacienţilor vor ataca în instanţă proiectul. „Nu ştiu cum au crescut preţurile medicamentelor în România, însă doar 14% din fondurile colectate de CNAS sunt utilizaţi pentru medicamente”, a spus Cezar Irimie, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţi lor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
Asociaţiile de pacienţi mai spun că folosirea unor medicamente generice în locul celor originale presupune inclusiv teste pentru a vedea receptarea acestora de către organism şi folosirea unei cantităţi mai mari de medicaţie.
Peste cinci milioane de bolnavi vor fi afectaţi de noua schemă de compensare.