Reforma austeră goleşte farmaciile de pastile ieftine

Reforma austeră goleşte farmaciile de pastile ieftine

Preţurile mai mici la medicamente fac ca multe produse să dispară din România, avertizează producătorii. Înlocuirea produselor scumpe cu generice ieftine ar creşte accesul populaţiei la tratament.

Pentru că nu mai poate deconta medicamentele care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate, Ministerul Sănătăţii a anunţat că "strânge cureaua" iar, de la 1 august, scade preţurile medicamentelor din lista "groasă" C2 (medicamente pentru diabet, HIV/SIDA, TBC, oncologie).

Măsura prin care se doreşte economisirea a 66 de milioane de euro i-a pus pe jar pe producătorii de medicamente care prevăd un scenariu negru: dispariţia medicamentelor mult prea ieftine din farmacii şi "exodul" lor în străinătate, unde sunt decontate la preţuri mai mari, dar şi creşterea pe termen lung a costurilor cu medicamentele. Aceştia propun, printre altele, ajustarea listei C2 şi înlocuirea medicamentelor scumpe cu generice, echivalentele terapeutice ale medicamentelor originale ale căror patente au expirat.

Specula cu medicamente va goli rafturile farmaciilor

Principalul efect al scăderii cu 15% a preţurilor de producător pentru medicamentele din lista C2 va fi dispariţia produselor esenţiale din rafturile farmaciilor, pentru că vor deveni neprofitabile pentru companiile farmaceutice. "Medicamentele sunt foarte ieftine în acest moment. Dacă vor deveni şi mai ieftine, şansa să fie scoase afară din ţară e foarte mare. Vorbim de exporturi paralele: distribuitorii cumpără medicamente ieftine din România şi le vând în străinătate, în ţările nordice în special, unde li se decontează la preţuri cu 30% mai mari", avertizează Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian.

Expertul farma Dragoş Dinu încuviinţează. "Asta s-a întâmplat în toată Europa. Atunci când preţurile de decontare ale medicamente au coborât foarte jos, piaţa a devenit tărâmul speculei. Iar preţurile la noi sunt mult sub nivel mediu european". Mai mult, costurile cu medicamentele vor creşte pe termen lung. "Se migrează spre medicamente scumpe, pentru că din două medicamente, unul la 100 de lei, altul la 200 de lei, amândouă gratuite, va fi ales clar cel scump. Dar aici vorbim de banul public", mai spune Damian.

200 de medicamente generice pentru cancer

Printre măsurile de ieşire din impas propuse de membrii APMGR se numără suplimentarea bugetului alocat Sănătăţii, ajustarea listei C2 (care consumă 65% din bugetul ministerului alocat medicamentelor) şi înlocuirea medicamentelor foarte scumpe cu generice. "Lista C2 nu se vrea deloc reformată. Propunem să treacă în administrarea CNAS şi pentru aceste medicamente să se aplice aceleaşi principii ca pentru listele celelalte: înlocuirea cu generice, acolo unde este cazul (mai ales că există 200 de generice pentru cancer), bugete estimative la medic, dar şi aducerea preţurilor medicamentelor esenţiale la media europeană pentru a stopa exporturile paralele", este poziţia producătorilor de generice.

Bugete la prescriptori şi asigurări private de sănătate

Alte măsuri propuse se referă la reducerea datoriilor către farmacii şi garantarea acestor datorii de către stat, finalizarea informatizării sistemului şi introducerea cardului naţional de sănătate, pentru eliminarea fraudei, aprobarea pachetului de servicii medicale de bază şi introducerea asigurărilor private de sănătate. "Tăierea este măsura tipică pentru autorităţile disperate, în lipsă de idei şi de soluţii. Când s-a vorbit de bugete estimative pentru prescriptori, a sărit toată lumea ca arsă. Nimeni nu a vrut să înţeleagă că risipa e în vârful de pix al medicului. Să se introducă protocoale de tratamente, pentru că tăierile nu rezolvă nimic. Vorbim de ani de zile de introducerea asigurărilor de sănătate private şi a pachetului de servicii de sănătate bazal", comentează Dragoş Dinu.

PIAŢA GENERICELOR

Românii, reticenţi la medicamente ieftine

Piaţa medicamentelor generice s-a prăbuşit în ultimii patru ani, atrag atenţia reprezentanţii APMGR. Din 2008 până în prezent, volumul acestora a scăzut de la 73% la 62%, în timp ce în Europa continuă să crească de la an la an. Ponderea genericelor pentru tratarea bolilor de inimă a scăzut cu 13%, iar cele pentru bolile digestive cu 11%.

"Fiecare procent în minus înseamnă circa 60 de milioane de lei gaură, bani cheltuiţi de Minister şi de pacient. Circa 60% din generice sunt cumpărate cash, în loc să fie prescrise şi de medic", subliniază pre şedintele APMGR. Expertul independent Dragoş Dinu crede că piaţa genericelor se va regla de la sine. "Peste opt-zece ani nu va mai inventa nimeni molecule noi. Vom trăi într-o lume a genericelor şi a tratamentelor customizate. Până acolo, ne lovim de convulsiile acestea, de incapacitatea de a lua măsuri". CITIŢI ŞI:

  • Ministerul Sănătăţii scade masiv prețurile de decontare ale medicamentelor din programele naționale. VEZI cum afectează farmaciile

Ne puteți urmări și pe Google News