Criza prețurilor la energie crește de la o zi la alta. Italia este o altă țară care se plânge de facturile colosale la energie. Aceasta încearcă să modifice modul în care sunt calculate facturile la electricitate, în timp ce prețurile sunt din ce în ce mai mari.
Italia dorește să schimbe modul în care sunt calculate facturile la electricitate după ce acestea au ajuns la sume de neimaginat.
Ministrul italian pentru Tranziţia Ecologică, Roberto Cingolani, a spus luni că prețurile vor crește cu 40% din cauza preţurilor internaţionale mai mari la gaze şi scumpirea certificatelor de emisii.
Prețurile sunt într-o creștere continuă
Autoritatea de reglementare care stabileşte preţurile la electricitate pe piaţa reglementată o dată la trei luni a transmis că după o creștere de 40%, se așteaptă la o altă creștere în al doilea trimestru de 9,9%. În perioada aprilie-iunie facturile ar fi fost cu 20% mai mari, dar autorităţile de la Roma au injectat resurse în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru a diminua aşa-numitele „costuri de sistem”.
Davide Tabarelli, preşedintele centrului de reflexie Nomisma Energia, a declarat că scoaterea costurilor de sistem din factura finală plătită de populație ar putea contrabalansa creşterile de preţuri la materii prime, care „sunt destinate să continue să crească”. „Dar nu vă fi uşor, pentru că multe din aceste elemente au legătură cu energia”, a spus Davide Tabarelli.
După lungi calcule, s-a constatat că dacă prețurile la energie cresc cu 40%, o familie trebuie să dea din buzunar cu 1.300 de euro pe an mai mult.
Guvernele din Europa sunt disperate să oprească creșterea prețurilor
Pe lângă Italia, mai multe țări din Europa au probleme cu creșterea prețurilor la energie. Germania, Spania și România sunt doar câteva din țările unde facturile sunt colosale.
Planurile autorităţilor de la Roma au apărut într-un moment în care guvernele din Europă sunt presate și disperate să limiteze creşterea prețurilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care pandemia a distrus deja economia.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că și Spania trece prin clipe cumplite din cauza facturilor la energie, iar acesta a venit cu soluția de a reduce taxele cetățenilor.
Cercetările au demonstrat că este puțin probabil ca prețurile să revină la normal până în iarnă, iar oamenii speră să treacă cu bine peste această perioadă. Din ce în ce mai mulți cetățeni au început să facă economie la energie de frica unei facturi pe care nu o să reușesească să o plătească.