Preţul gazelor, pentru utilizatorii casnici va creşte cu 5-6% începând de la 1 aprilie. Astfel se încearcă să se protejeze populaţia de o majorare care, conform furnizorilor ar fi trebuit să fie de 70% şi care, oricum va afecta, în cascadă toate costurile de pe piaţă, indiferent de domeniu.
Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat că: "De la 1 aprilie, conform Ordonanţei de Urgenţă 64/2017, care este în dezbatere în Parlament şi, considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieţei de gaze naturale din România, cu referire exactă către piaţă casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preţ reglementat pentru producţia de gaze şi vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale preţului final: tarifele de reţea, de furnizare şi elementele care sunt considerate monopoale naturale", a spus Havrileţ.
El a subliniat că populaţia este protejată în faţa unor fluctuaţii majore a preţurilor pe piaţa liberă, având în vedere ca achiziţia de gaze pentru populaţie se va face pentru întreaga parioadă de iarnă, astfel încât utilizatorii casnici să fie protejaţi de eventuale fluctuaţii de preţ.
Frank Hajdinjak , directorul general al E.ON România, declara că piaţa gazelor se va confrunta cu probleme serioase de la 1 aprilie, dacă ANRE nu ia măsuri. "În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe preţul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creşteri de două cifre pentru consumatorii finali", a spus şeful furnizorului de gaze.