Preţul gazelor pentru populaţie, la mâna ruşilor

De la 1 aprilie 2017, Guvernul nu va mai impune producătorilor locali de gaze preţul de vânzare către populaţie sau CET-uri. Mai mult, furnizorii vor putea cumpăra doar de la ruşi, dacă vor vrea, iar populaţia va plăti

Pentru a evita amenzi impuse de Curtea Europeană de Justiţie, Guvernul a modificat, luna trecută, Legea gazelor. Prin OUG 64/2016, Executivul a hotărât că producătorii vor mai livra gaze naturale cu prioritate către consumatorii casnici şi producătorii termo doar până la 31 martie 2017, pentru că măsura era considerată de Comisia Europeană ca fiind discriminatorie, afectând alte categorii de consumatori.

Tot până la această dată, „preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi pentru producătorii de energie termică se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la pro punerea ministerului de resort”, se arată în ordonanţă. Practic, după 31 martie, statul nu va mai avea niciun control asupra preţului gazelor livrate populaţiei şi instituţiilor care beneficiază acum de tarife reglementate.

Importurile au crescut

Asta înseamnă că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va trebui să recunoască în factura populaţiei preţul cu care furnizorii vor cumpăra gazele, indiferent de unde şi cu cât le cumpără. Ce va mai reglementa ANRE, până în 2021, va fi preţul final la consumator, care include costul de furnizare, dar şi tarifele de transport şi distribuţie, dat fiind că sunt activităţi de monopol. În aceste condiţii, ne-am putea trezi în situaţia de a fi „inundaţi” de gaze ruseşti, dar am putea vedea şi o scumpire a celor produse local. Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat ieri că ar putea exista furnizori care vor comercializa doar gaze de import, dacă acestea sunt mai ieftine. Deja, importurile sunt mai ieftine decât gazele vândute de Romgaz, cel mai mare producător local, ajungând la 30% din consum. „Preţul gazelor de import este mai competitiv, iar furnizorii se îndreaptă spre această sursă. În momentul în care preţurile sunt mici, pot intra gaze din import până la 40% din consum, în această iarnă”, a susţinut Havrileţ.

Analiştii prevăd scumpiri

În prezent, prețul gazelor din producţia internă livrate populației este înghețat la nivelul de 60 de lei pe MWh, până la 1 aprilie 2017. Comparativ, importurile costă acum între 68 și 72 de lei pe MWh, iar estimările pentru primul trimestru indică un preț de 78 de lei pe MWh, spune președintele ANRE, Niculae Havrileț. Logic, odată liberalizată piaţa, nivelul preşurilor de la Romgaz şi OMV Petrom ar putea urca aici. Pe de altă parte, Guvernul impune producătorilor şi furnizorilor să tranzacţioneze anumite volume pe bursă, pentru a se crea lichiditate şi competiţie. „Dacă se respectă tot ce scrie în OUG 64 şi se va ajunge la o negociere corectă a preţului, măsura (de liberalizare - n.red.) este bună. Dacă preţul nu va fi stabilit de piaţă şi vom vedea un oligopol al distribuitorilor, măsura e rea şi s-ar putea să avem o creştere a preţurilor”, ne-a declarat analistul Dumitru Chisăliţă. Acesta oricum anticipează o inversare a trendului de ieftinire a gazelor pe piaţa internaţională.