Prețul gazelor naturale în Europa a ajuns la valori normale. Un Megawatt/oră costă sub 200 de euro

Sursă: Dreamstime.com

Preţul gazelor naturale în Europa a coborât joi, opt septembrie, până la 197 de euro pentru un Megawatt-oră. Astfel, a revenit sub pragul de 200 de euro pentru un Megawatt-oră pentru prima dată de la începutul lunii august.

Această evoluție a venit în contextul în care prețurile pentru contractele TTF la bursa din Țările de Jos, unde se stabilesc tarifele de referință în Europa, au scăzut cu aproape 8%.

Scăderea cotațiilor vine cu o zi înainte de reuniunea miniștrilor europeni ai Energiei. Întâlnirea ar urma să discute riscurile cu care se confruntă statele membre din cauza diminuării livrărilor de gaze naturale ruseşti, o situaţie care ar urma să persiste timp de mai multe luni și va afecta economia continentului.

La începutul acestei săptămâni, prețurile gazelor naturale în Europa erau aproape de pragul de 300 de euro pentru un Megawatt-oră, pe măsură ce piețele au înțeles vestea că Rusia a întrerupt tranzitul gazelor naturale spre Europa via conducta Nord Stream 1.

Propunerile făcute de Comisia Europeană

În acest context, Comisia Europeană va propune un plafon la prețul gazelor naturale rusești, alături de măsuri cum ar fi o țintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf. Este vorba despre o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse ți o contribuție de solidaritate din partea companiilor de petrol și gaze, a anunțat miercuri, șapte septembrie președintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, informează Agerpres.

La sfârșitul lunii august, prețurile europene la gaze naturale au crescut de aproape 15 ori cât media prețului pe timpul verii. De asemenea, costul energiei electrice a doborât recorduri, în contextul în care amenințarea că Rusia va tăia furnizarea cu gaze a afectat piața și apropie tot mai mult economia germană de recesiune.

De asemenea, Gazoductul Nord Stream a operat la doar 20% din capacitate în ultimele săptămâni iar politicienii europeni insistă că tăierile din livrare sunt motivate politic. În ultimul an, prețul ridicat a forțat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar și mai multe se pregătesc de închidere.