Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 1.813 lei pe MWh în luna iulie. Această valoare a fost de patru ori mai mare faţă de preţul mediu înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, când era de 462 lei pe MWh.
În luna iulie, valoarea totală a tranzacțiilor pe bursă s-a ridicat la 4,35 de miliarde de lei, în creştere cu 364% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Totodată, volumul tranzacțiilor a crescut cu 18%, până la 2.352.019 de MWh. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 337 de participanţi, dintre care activi au fost doar 210.
PZU este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare, potrivit Agerpres.
Prețul energiei pe bursă crește constant
Și în luna iunie prețul energiei electrice pe bursă a fost de trei ori mai mare decât aceeași perioadă a anului trecut.
Prețul energiei a avut în luna iunie 2022 o medie de 1.138 lei pe MWh, valoare cu 200% mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, când se tranzacționa cu 378 lei pe MWh.
Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,5 miliarde de lei în luna iunie, în creştere cu 207% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 1%, până la 2.153.795 de MWh.
Prețul energiei electrice în Europa a depășit 500 de euro pe MWh
Preţul de referinţă în Europa la energie electrică a depăşit marţi, 16 august 2022, pentru prima dată, pragul de 500 de euro pentru un MWh, sporind presiunile asupra companiilor şi gospodăriilor, în condiţiile în care cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii pare că va continua şi în 2023.
Ţările europene se pregătesc pentru posibile penurii de energie în această iarnă, unele luând în calcul raţionalizarea livrărilor către anumite industrii, pentru a se asigura că poate fi îndeplinită cererea esenţial.
În timp ce energia electrică este de obicei cea mai ieftină vara, anul acesta nu este cazul, deoarece preocupările privind aprovizionarea și cererea puternică duc împreună la creșterea constantă a prețurilor, potrivit Bloomberg.