Preţul de pe piaţa spot este extrem important, dat fiind că furnizorii de electricitate cumpără de aici cantităţi de energie la preţuri pe care le vom regăsi apoi în facturi. De la 1 ianuarie 2017, doar 20% din energia consumată acasă mai este la preţ reglementat de stat. Restul de 80% este energie cumpărată de pe piaţa liberă, adică inclusiv de pe piaţa spot. De la 1 iulie, procentul va ajunge la 90%, iar la 31 decembrie, la 100%. 

Preţul energiei electrice de 449 lei/MWh este egal cu cel de pe bursele din Ungaria, Slovacia şi Cehia, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM, citate de Agerpres. Scumpirea este cauzată de faptul că, în ultimele zile, consumul de energie al României a crescut la cote maxime, de peste 9.700 de MW, cu un vârf de 9.730 de MW marţi seara. 

Totodată, preţul de luni este aproape dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu un an în această perioadă, când, în ziua de 18 ianuarie 2016 (o zi de luni), cotaţia maximă era de 239 lei pe MWh. 

Luni, la ora 11:10, producţia României era 10.526 MW, din care 9.027 MW consumul intern şi 1.499 de MW export. 

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Hotărâre care prevede, printre altele, că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situaţii de criză. Alte măsuri prevăd trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură), dar şi limitarea aprovizionării cu energie pentru unii consumatori industriali. 

Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei. 

Te-ar putea interesa și: