Prețul energiei a explodat pe bursă. Experții nu și-ar fi închipuit așa ceva în 2020

Sursa foto: arhiva EVZ

Prețul energiei electrice a înregistrat un nou record istoric, în tranzacțiile bursiere din luna noiembrie. Experții susțin că așa ceva era imposibil de anticipat în urmă cu un an, în 2020.

Conform informațiilor oficiale, aferente lunii noiembrie, prețul mediu la energia tranzacționată spot a înregistrat un preț de 213 euro pe MWh. Preţul mediu, înregistrat pe Bursa de energie OPCOM, este de peste patru ori mai mare în comparație cu luna similară a anului trecut. Comparativ cu media din luna octombrie, prețul este cu circa 11% mai mare. Este un record istoric pe care nici unul dintre experții în domeniu nu ar fi anticipat-o în urmă cu un an.

Pieţele spot sunt cunoscute şi sub denumirea de „piaţă fizică” sau „piaţă la vedere” pentru că tranzacţionarea şi schimbul de bunuri au loc imediat.

Afectați de această scumpire sunt, în principal, furnizori de energie electrică și marii consumatori care apelează la bursă pentru a-și asigura necesarul de consum. Pe de altă parte, consumatorii casnici au mai puțin de suferit. Aceasta deoarece în majoritatea statelor au fost gândite măsuri și scheme de protecție menite să compenseze și să plafoneze scumpirile. În cele mai multe cazuri, aceste măsuri aplicabilitate până în luna martie când se anticipează că piața de energie își va reveni.

Conform experților în energie, unul dintre factorii care au generat majorările la bursa de energie a fost scumpirea fără precedent a certificatelor pentru emisia de CO2. Acest lucru ține de planurile Uniunii Europene de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Conform strategiei de mediu, Uniunea Europeană și-a propus ca până în anul 2030 să reducă emisiile de CO2 cu 55% faţă de nivelul din 1990.

Certificatele de emisii CO2 au umflat prețurile la energie

Această strategie îi penalizează pe poluatori și, mai ales pe producătorii de energie din surse fosile. Achiziția, de către aceștia, a certificatele de emisii sunt parte a mecanismului european, stabilit în 2005, privind reducerea poluării. Astfel, companiile responsabile pentru emiterea de CO2 sunt obligate să facă dovada deținerii unui astfel de instrument pentru fiecare tonă emisă.

Certificatele de emisii aferente lunii martie 2022 se tranzacţionează la 85 de euro pe tonă. Saltul este spectaculos dacă se ia în calcul media de anul trecut, de numai 24 de euro.

Pe lângă certificatele de emisii CO2, au mai contribuit, la creșterea prețurilor la bursă și producţia slabă de energie verde.