Prețul electricității va crește semnificativ în 2013

Anul 2013 va aduce o creștere semnificativă a prețurilor la energia electrică, în primul rând din cauza costurilor de mediu care trebuie efectuate de termocentrale, dar și din cauza eliminării subvențiilor la huilă, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, Alexandru Săndulescu, director în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

„Va fi un şoc în 2013. Gândiţi-vă că dispare subvenţia la huilă și din 2013 permisele de emisii poluante vor trebui cumpărate integral, iar România are 40% energie produsă din cărbune, unde la fiecare MWh produs se emite o tonă de CO2. În plus, sunt aceste investiții în desulfurări sau altele de mediu, care vor trebui recuperate. Deci, preţul energiei nu va creşte mâine sau poimâine, dar nu ştim ce va fi peste trei ani”, a spus Săndulescu.

Potrivit acestuia, pentru a se evita această situație, vor trebui obținute o serie de derogări de la Comisia Europeană. Preţul cărbunelui creşte cu 10% pe an, dar aceste majorări încă nu s-au resimţit în preţurile finale ale energiei, a adăugat Săndulescu. Energia „verde”, curată, dar scumpă

Totodată, şi dezvoltarea producţiei energiei din surse regenerabile va avea un impact asupra preţului, dar deocamdată nu se știe care va fi acela. „Nici în directivele UE nu se spune care va fi impactul asupra prețului plătit de consumatori”, a declarat oficialul Ministerului Economiei. El a menționat, de asemenea, că investitorii în energie din surse regenerabile cer autorităților să li se demonstreze că prețul energiei de pe piața locală nu va scădea sub o anumită valoare, care ar  putea fi stabilită la 90-100 euro/MWh.

De altfel, potrivit lui Ioan Lungu, director în cadrul CEZ România și președinte al Asociației Furnizorilor de Electricitate din România, dacă anul acesta ponderea energiei verzi în consumul de electricitate ar fi de 8%, prețul electricității la consumatorii casnici ar trebui să crească cu circa 5%. Calculele au fost făcute având la bază valorile maxime actuale ale certificatelor verzi, de 55 euro pe unitate, și prețurile de acum ale energiei.

Producătorii de energie verde primesc câte un certificat verde pentru fiecare MWh livrat în rețea, iar furnizorii de electricitate sunt obligați anual să cumpere aceste certificate.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) reduce însă în fiecare an aceste cote obligatorii de certificate verzi. În 2009, de pildă, cota obligatorie ar fi trebuit să fie de 6,28%, dar a fost diminuată de ANRE la 0,589% din energia electrică furnizată clienților finali.

În 2013, cota obligatorie ar trebui să fie de 9%.