PREŢUL apartamentelor FACE UN SALT ÎN OCTOMBRIE

Epuizarea fondurilor programului Prima Casa, infuzia de lichidităţi din piaţa monetară şi dobânzile care scad la creditele în lei au avut ca efect intensificarea cererii pe piaţa imobiliară şi implicit o creştere vizibilă a preţurilor. Au profitat cei care au vândut apartamente, diferenţa de preţ dintre lunile octombrie şi septembrie crescând cu până la 3%.

Semnalul puternic dat de BNR pentru încurajarea creditării în lei, prin scăderea rezervelor minime obligatorii, a făcut ca pe piaţa monetară să se manifeste o infuzie de lichidităţi, pe care băncile acum le folosesc pentru acordarea de credite. Efectul imediat al măsurilor BNR de încurajare a creditării a fost de scădere a ROBOR sub nivelul de 2% pe an, ceea ce se traduce prin dobânzi mai mici la creditele imobiliare în lei şi la o cerere crescută pentru acestea din partea populaţiei.

2014 a fost un an în care piaţa imobiliară s-a stabilizat, iar acest lucru s-a tradus printr-o mai mare predictibilitate pentru finanţatori, dar şi o mai mare siguranţă pentru clienţi. O analiză detaliată a vânzărilor de locuinţe în luna octombrie, bazată pe statisticile generate de portalul Imobiliare.Net şi luându-se în calcul prețul mediu de vânzare solicitat de proprietari, a relevat o creştere semnificativă a preţului apartamentelor, dar şi o uşoară scădere în cazul garsonierelor.

Cuvântul de ordine pentru octombrie - creştere

Analiza efectuată de Imobiliare.Net a fixat valoarea medie de cumpărare a unui apartament cu 4 camere la aproximativ 107.000E, apartament care luna precedentă a costat 103.200E, iar în octombrie 2013 – 102.750E. În cazul garsonierelor, preţul a atins 34.756E, în scădere faţă de luna precedentă (34.902E), dar şi faţă de preţul obţinut la vânzare în octombrie 2013 (35.818E). Apartamentele de 2 și 3 camere s-au vândut în octombrie cu aproximativ 53.500E, respectiv 76.500E, în urcare faţă de luna precedentă, când un apartament de 2 camere se vindea cu 52.850E, iar unul de 3 camere cu 75.000E. Preţurile sunt totuşi în scădere faţă de cele din octombrie 2013, atunci când un apartament de 2 camere ajungea la 56.268E, iar unul de 3 camere la 79.000E.

Conform statisticilor, cele mai mari preţuri medii plătite de cumpărători s-au înregistrat în sectorul 1 - 72.100E pentru un apartament cu 2 camere, în vreme ce în sectorul 6, preţul nu a sărit de 46.000E. Pe locul secund ca preţ mediu de vânzare se situează sectorul 3, acolo unde un apartament cu 2 camere a fost cumpărat cu 60.161E. Localizare locuinţei este un criteriu important pentru cumpărători, preţul mediu plătit la cumpărarea unui apartament cu 2 camere în sectorul 1 fiind aproape la fel de mare ca al unuia cu 3 camere în sectoarele 4 (74.300E) sau 5 (73.800E).

În ceea ce priveşte compartimentarea locuinţelor, prețurile pentru locuințele decomandate cresc proporţional cu numărul de camere. Astfel, diferența de preț la vânzarea unui apartament cu 2 camere este de aproximativ 4.500E în favoarea celui decomandat, în timp ce pentru un apartament cu 4 camere, diferenţa ajunge la 22.000E. Același fenomen a avut loc și la capitolul confort, acolo unde cei care au optat pentru Confort Lux au plătit sume de bani considerabil mai mari ,cu cât s-au orientat mai mult către apartamente cu un număr crescut de camere.

Până la sfârsitul lui 2014 - începutul lui 2015 putem anticipa o scădere a numărului de tranzacţii imobiliare, lucru obişnuit pentru lunile de iarna, iar acest lucru este posibil să conducă la o revenire a preţurilor pe un trend descendent, chiar dacă băncile se vor întrece în acordarea de credite ipotecare pentru populaţie.