Preţul mediu al locuinţelor spre vânzare a crescut în al doilea trimestru al acestui an, cu 3,1 procente faţă de perioada similară a anului trecut, după ce în primele luni ale anului scumpirea a fost de 4 la sută.
Pe primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile oraşe se află Cluj-Napoca, unde valoare unui metru pătrat util este de 1.330 de euro, cu o creştere de 4,9 la sută.
Pe locul al doilea în top se situează Bucureştiul, cu un preţ mediu de 1.240 de euro pe metru pătrat util şi un avans de 3,4 procente.
Preţurile apartamentelor din Braşov şi Iaşi s-au majorat cel mai puţin atât în ultimul trimestru, cât şi în ultimele 12 luni, situându-se acum la 950 şi, respectiv 920 de euro pe metru pătrat util.
Dintre reşedinţele de judeţ ale ţării, cele mai mari preţuri solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare pot fi găsite în cele patru centre regionale cu valori de peste 1.000 de euro pe metru pătrat: Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara şi Constanţa.
La polul opus, cele mai accesibile reşedinţe de judeţ rămân Reşiţa şi Giurgiu – aici, un apartament poate fi achiziţionat, în medie, cu 440 şi, respectiv, 450 de euro pe metru pătrat util.
Preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, Daniel Manaţe, este de părere că dezvoltatorii ar trebuie să acorde o atenţie oraşelor „magnet”, deoarece un studiu recent al Băncii Mondiale relevă faptul că aproximativ 3,6 milioane de români intenţionează să se mute în următorii cinci ani, iar 66,5 la sută dintre ei o vor face în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Braşov.
Evoluţia preţurilor locuinţelor din România se află pe un trend ascendent în ultimii trei ani, potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare.