Pretuiti-va batranii!

Cei mai multi dintre ei se simt fara rost si respinsi chiar in cadrul propriei familii.

Mirela a fost crescuta doar de mama ei, pe care o iubeste enorm. Dintotdeauna au avut o relatie speciala, mai mult de prietenie decat una traditionala de mama-fiica. In ultimii ani insa, dupa ce a iesit la pensie mai ales, mama ei a devenit foarte pesimista si se plange continuu de probleme de sanatate. Mirela ii tot spune sa-si gaseasca o preocupare, pentru a nu se mai gandi ca este bolnava, dar mama ei o acuza ca nu-i pasa de ea.

„Batranii reprezinta o problema acuta pentru Romania”, afirma psihoterapeutul Cristiana Levitchi. „In alte tari, oamenii abia asteapta sa se pensioneze pentru a avea timp pentru pasiunile lor. Este o problema de mentalitate la noi, pentru ca, dupa ce nu mai au activitate, romanii se simt inutili si devin pesimisti, ipohondri si se izoleaza de lume. Putem sesiza deosebirile chiar si dupa modul in care se imbraca un om de peste 60 de ani din Occident si unul de aceeasi varsta din Romania. In timp ce occidentalul poarta toate culorile pe care le iubea si cu 20 de ani in urma, romanul alege doar haine de culori inchise”, explica psihoterapeutul.

Se simt respinsi si marginalizati

Dupa 70 de ani, majoritatea persoanelor simt ca rostul lor s-a terminat, ca trebuie sa se retraga si sa se preocupe doar de viata lor deja mult prea banala. Nu intamplator, tot in aceasta perioada, apar dureri reumatice, probleme cu inima sau de memorie.

Candva, odata cu trecerea anilor, capatai respectul si recunostinta celor din jur. In prezent, una din trei persoane de varsta a treia intervievate intr-un sondaj realizat de cotidianul britanic „The Times” a afirmat ca este considerata incompetenta si incapabila din cauza varstei. Batranii intampina adesea probleme cand ies in public, dar si in cadrul familiei se simt marginalizati si respinsi. 

Vine o vreme cand copiii cresc, devin adulti si vor sa preia conducerea in familie. Dar parintilor le este foarte dificil sa accepte ca rolurile s-au inversat si ca fiica sau fiul lor, in loc sa le asculte si sa le urmeze sfaturile, le ignora sau le dau ei la randul lor ordine. Nu trebuie sa uiti ca intelepciunea, care se naste din experienta, este una dintre valorile omenirii si tocmai de aceea, batranii trebuie pretuiti.

Cei de varsta a doua ar trebui sa reflecte asupra faptului ca si ei vor deveni batrani, iar proverbul „Ce tie nu-ti place altuia nu-i face” nu a fost inventat, ci preluat din realitate.

Risca sa devina dependenti de viata copiilor

Cei mai multi batrani sunt fericiti sa-si ajute copiii crescandu-si nepotii sau ocupandu-se de unele treburi casnice. „Batranii trebuie incurajati sa fie activi si sa-si petreaca timpul cu un grup de prieteni care impartasesc pasiuni comune. Ajutorul dat copiilor si cresterea nepotilor le pot face mare placere, dar trebuie sa-si vada si de viata lor, pentru a nu deveni dependenti de cea a copiilor”, recomanda psihoterapeutul Cristiana Levitchi.

Recomandari

Cum sa-i ocrotesti pe batrani

Ei poarta istoria familiei. Incurajeaza-i sa transmita nepotilor traditiile si obiceiurile;

Creeaza situatii in care sa aiba prilejul sa rada, sa faca glume sau sa se joace;

Cei care locuiesc singuri se pot simti parasiti. Daca nu vreti sa locuiti impreuna, macar vizitati-i din cand in cand. Vizitele scurte si dese sunt bine-venite.

Batranii sunt convinsi ca totul s-a schimbat si a involuat si obisnuiesc sa tina de multe ori predici care incep cu „pe vremea mea”. Trebuie sa rezisti tentatiei de a spune „iar incepe!”.