Metalul cu cea mai spectaculoasă evoluție a prețului. Mulți români au această comoară acasă

Sursă foto: Pixabay

Cuprul ar putea deveni cel mai „vânat metal”, în urma creșterii prețurilor. Într-un timp scurt, acest metal a înregistrat o creștere spectaculoasă a prețului, în SUA, cu efecte economice globale: 4,334 dolari livra în tranzacţiile intraday de la începutul săptămânii. Astfel, este cel mai   ridicat nivel de la mijlocul lunii ianuarie a anului trecut,menționează analiștii economici internaționali, îngrijorați în legătură cu evoluția pieței industriale.

Creștere spectaculoasă pentru cupru. Este căutat din ce în ce mai mult

Sursă foto: dreamstime.com

 

Cuprul s-a tranzacționat la Bursa de Metale din Londra, în ultimele trei luni, în creștere  cu 0,6%, notează CNBC. 

Se așteaptă ca  preţurile cuprului  să crească în  lunile următoare și să ajungă la 10.000 de dolari pe tonă până la sfârşitul anului. Analiștii economici spun că până în 2026 ar trebui să ajungă până la 12.000 de dolari/tonă.

Un studiu realizat de BMI, un departament de cercetare al Fitch Solutions, arată faptul că prețurile la cupru vor fi influențate de tranziția ecologică și de posibila depreciere a dolarului american în a doua jumătate a anului 2024, conform sursei citate.

Analiștii econmici menționează că că Rezerva Federală a SUA va reduce ratele dobânzilor în acest an, ceea ce va diminua valoarea dolarului și, în același timp, va face cuprul mai rentabil pentru cumpărătorii din alte state.

Energia verde și cuprul. De ce metalul începe să devină din ce în ce mai prețios

Energia verde. Sursa foto: Pixabay

De asemenea, la cea mai recentă conferință COP28 privind schimbările climatice, peste 60 de țări au susținut un plan de a tripla capacitatea globală de energie verde până în 2030, o mișcare care, potrivit Citibank, „ar fi extrem de benefică pentru cupru”.

O analiză de la sfârșitul anului 2023 a Bank of America Securities a estimat că obiectivele mai ambițioase de energie verde ar duce la o creștere a cererii de cupru cu 4,2 milioane de tone suplimentare până în 2030, lucru care ar aduce mai mulți bani pentru țările europene, cele care sunt în proces de tranziție către energia verde,