Aceste piese de mobilier "de întâmpinare" vorbesc, prin culoare şi design, despre personalitatea ta şi a locuinţei tale.
Un aspect deloc de neglijat în amenajarea cu bun-gust a unei case este şi alegerea cuierului. Şi asta pentru că, atunci când treci pragul unei case, cuierul îţi spune fără cuvinte „Bună ziua“.
„La intrare este indicat mobilierul de hol compus dintr-un panou cu agă- ţători, pantofar, oglindă şi, în funcţie de spaţiu, un dulap îngust cu bară de haine“, sugerează reprezentanţii Mobexpert.
Gama cuierelor este diversificată. Dacă în secolul trecut clasicul cuier tip pom era la modă, în prezent, specialiştii în domeniu aduc în atenţie modele cu designuri deosebite. Acestea combină lemnul cu metalul sau sunt din sticlă, plastic, fier forjat ori din material neprelucrat. „În trend este mobilierul care păstrează textura materialului, din stejar brut“, afirmă Elena Seserman, designer de amenajări interioare.
Fier forjat sau lemn brut pentru stilul rustic
Ai putea alege un cuier care să se potrivească stilului în care este decorată locuinţa sau ai putea opta pentru un cuier nostim, nonconformist, colorat, care să fie punctul forte al holului.
În funcţie de stilul casei (romantic, clasic, rustic), cuierul trebuie să se încadreze şi el în ansamblul estetic al acesteia. Astfel, pentru stilul rustic este recomandat cuierul din fier forjat sau lemn brut, nefinisat. Pentru o casă decorată în maniera rafinamentului romantic, este indicat un cuier care să nu iasă foarte mult în evidenţă, vopsit în nuanţe discrete, care să se armonizeze cu încăperea.
Materialul şi culoarea pieselor pentru care se optează în holuri trebuie să vină în completarea mobilierului de living, deoarece majoritatea holurilor comunică şi cu această zonă a locuinţei.
„Ar fi bine ca tonurile de culoare alese pentru mobilierul de hol să se regăsească în culoarea finisajului podelei şi să contrasteze cu cea a pereţilor“, sugerează Irina Man, reprezentant Akt Decor.
Cuierele oferite de Kare, magazin de design interior şi mobilier, mizează pe latura sofisticată a produsului.
Astfel, în colecţia Metropolis, care este o colecţie tipic masculină, care se adresează bărbatului urban, cochet, găsim un cuier specific. Materialele folosite sunt din metal cromat şi piele artificială.
Uşi glisante şi multe dulăpioare Reprezentanţii Mobexpert susţin că sunt în tendinţe cuierele în combinaţii de culori: „Binomul clasic alb-negru este însoţit de combinaţii cu nuc şi wenge: alb-maro, maro-negru (nuc cu negru lucios, nuc cu alb, wenge cu alb - n.r.)“.
„Cuierul poate fi doar o piesă de decor sau cu multifuncţionalitate“, consideră Elena Seserman. Este indicat să fie un obiect cuprinzător care să îmbine funcţionalitatea cu latura estetică. De asemenea, este important să fie o piesă cât mai funcţională pentru a include în dulăpioarele încastrate periile de pantofi, accesoriile, încălţămintea. În partea de sus este bine să aibă uşi glisante, pentru a masca îmbrăcămintea colorată.
Dimensiunile cuierelor pot fi variabile, în funcţie de spaţiul destinat lor. „Când locul este mare, se poate crea un mobilier întreg de hol, care să conţină cuier cu oglindă, pantofar şi suport de umbrelă“, recomandă Irina Man.
Dressingul, o soluţie pentru casele mari
În multe locuinţe, locul clasicului cuier a fost ocupat de dressing. Modern, practic şi funcţional, acesta necesită un spaţiu considerabil, fiind compus din mai multe corpuri de mobilier. În general, are un corp de mobilier realizat din lemn, cu uşi glisante, cu suporturi pentru umeraşe, dar şi cu multe sertare speciale pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte.