România are două luni la dispoziţie să lămurească CE cum s-au contractat banii din Programul POR. După acest termen, fondurile pot fi blocate.
Comisia Europeană aşteaptă acum lămuriri din partea autorităţilor române în legături cu neregulile constatate privind gestionarea fondurilor pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR), potrivit purtătorului de cuvânt al CE, Ton van Lierop.
Pentru a reuşi să convingă europenii să nu oprească de tot fondurile destinate acestui program, 800 de milioane de euro, România va trebui să elimine neregulile şi să controleze toate contractele de reabilitare a drumurilor judeţene încheiate prin POR.
Rezilierea contractelor şi corecţii financiare
Potrivit unor surse guvernamentale, acolo unde se vor constat nereguli, vor fi reziliate contractele sau se vor aplica corecţii financiare. "Aceste corecţii vor fi plătite de către cei care au semnat contractele, preşedinţi de consilii Judeţene sau alţii care au parafat contractul", au explicat aceleaşi surse.
Şi, pentru a face acest lucru, România va trebui să verifice toate cele 124 de contracte. "În funcţie de informaţiile primite şi de gravitatea lor, Comisia poate decide fie să reia plăţile, fie să le blocheze de manieră permanentă", a declarat, ieri, Ton van Lierop, pentru postul Radio France Internaţional.
Potrivit acestuia, întreruperea plăţilor este un instrument folosit începând cu anul trecut şi a fost deja folosit în mai bine de 40 cazuri, ca Marea Britanie şi Germania.
Consilierii ar putea cere demisia preşedintelui CJ Buzău
Secretarul general al organizaţiei judeţene PDL Buzău, Liviu Mocanu, susţine că, în cazul în care se va constata că sunt reale neregulile semnalate de europeni, i se va solicita demisia preşedintelui Consiliului Judeţean, Victor Mocanu.
"Din păcate, situaţia este foarte gravă. Urmează ca o comisie din partea Ministerului Dezvoltării să evalueze aceste probleme. Noi am luat poziţie când s-a făcut suplimentarea cu acele podeţe lipsite de funcţionalitate, amplasate în dreptul unor garduri sau terenuri virane", a afirmat Mocanu.
Trei judeţe au blocat fondurile
CE a comunicat Ministerului Dezvoltării raportul preliminar al misiunii de audit efectuate în România, în primăvară, privind verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR. Au fost constate deficienţe în sistemul de achiziţii publice, utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare.
- S-au blocat plăţile pentru reabilitarea drumurilor judeţene
"Noi am luat poziţie (...) cu acele podeţe lipsite de funcţionalitate, amplasate în dreptul unor garduri“
LIVIU MOCANU, secretar general al organizaţiei PDL Buzău
INTERVIU
EVZ a stat de vorbă cu preşedintele Autorităţii pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achi zi ţiilor Publice, Cristina Trăilă. Ea a declarat că, în următoarea perioadă, va începe un control pe toate domeniile, în ceea ce priveşte fondurile europene.
Ce veţi face în următoarea perioadă, se vor intensifica controalele. În Teleorman s-au făcut controale? Din acest moment, vom începe un control tematic pe toate Consiliile Judeţene. Acest demers este necesar. Vom verifica tot ce înseamnă fonduri europene. (...) În Teleorman nu am făcut controale pe fonduri europene, urmează să facem, inclusiv pe problemele ridicate de Comisie. (...) Am fi făcut acest control de la început, dar nu avem decât 18 agenţi constatatori. (...) Noi avem multe controale pe care trebuie să le derulăm pe baza plângerilor formulate de DNA, care sunt multe, dar şi de Curtea de Conturi.
Aţi vorbit cu şeful DG Regio, Angela Martinez Sarasola? Cum vede ea situaţia din România? Este o persoană care realmente se dedică acestui demers.Am avut o întâlnire cu toţi membrii gru purilor de lucru, chiar aici în minister. Ea a remarcat toate aceste inadvertenţe. Am ajuns la aceaşi concluzie.