Preşedintele SocGén, susţinut puternic de angajaţi

Conducerea Société Générale s-a întrunit ieri şi a decis să îl menţină în fincţie pe preşedintele grupului, Daniel Bouton, în urma pierderilor de 4,9 miliarde de euro provocate de plasamentele neautorizate făcute de un trader, informează agenţia Reuters.

Datorită scandalului, acţiunile băncii sau depreciat serios, făcând-o vulnerabilă în faţă unei eventuale preluări de către o rivală. Se zvoneşte că atât banca francează BNP Paribas, cât şi cea britanică HSBC se gândesc la o eventuală preluare a SocGén. Cariera lui Bouton a fost pusă în pericol de presiunile politicienilor pentru schimbări la nivelul conducerii. Chiar preşedintele francez Nicolas Sarkozy spunea că managerii băncii trebuie să-şi asume responsabilitatea acestui scandal. Philippe Pruvost, reprezentant al angajaţilor în conducerea grupului, a declarat că îl susţine pe Bouton. „Nu dai afară căpitanul când se clatină barca“, a spus el. El a adăugat că angajaţii SocGén au dat întotdeauna dovadă de un spirit de echipă puternic. Ecou internaţional Scandalul de la SocGén este un semnal de alarmă pentru pieţele financiare din întreaga lume. Autoritatea Serviciilor Financiare (FSA) din Marea Britanie a anunţat că există acum un cadru favorabil pentru astfel de fraude. Instrumentele financiare sunt din ce în ce mai sofisticate, iar băncile au suferit deja pierderi masive din cauza prăbuşirii sectorului creditelor ipotecare cu risc ridicat în SUA, astfel ele ar putea fi mai concentrate pe această problemă decât pe controalele interne. FSA a criticat, de asemenea, lipsa unor sisteme automatizate de control în interiorul băncilor. Mai mult, bonusurile mari pe care le primesc traderii pentru profituri mari aduse băncii i-ar putea determina pe aceştia să dribleze regulamentele pentru a câştiga mai mulţi bani. SocGén a recunoscut SocGen va angaja un auditor independent pentru a examina evenimentele care au dus la frauda de 4,9 miliarde de euro. Banca a recunoscut ieri că în noiembrie 2007 a primit o scrisoare de la Bursa Eurex, care chestiona banca în legătură cu plasamentele lui Kerviel. ROMANIA Potenţialele pierderi, mai mici Potrivit unei analize publicate ieri de cotidianul financiar „Business Standard“, pierderea maximă pe care un dealer român o poate provoca băncii pentru care lucrează este de circa 200 de milioane de euro, de 25 de ori mai mică decât cea produsă de traderul SocGén, Jérôme Kerviel. Un dealer din România poate risca 5 milioane de euro pe zi, fără a cere acordul superiorului ierarhic. Dealerii-şefi au plafoane maxime de 50 de milioane de euro, iar, cu acordul executivilor băncii, expunerea poate ajunge la 200 de milioane de euro.

Pentru a împiedica eventualitatea unei fraude similare celei din Franţa, chiar dacă la proporţii mai mici, BNR verifică în aceste zile sistemele de control intern ale băncilor. Surse din BNR au confirmat pentru „Business Standard“ că au fost şi la noi cazuri de supraexpuneri la risc ale unor bănci, dar cu volume mici, care au putut fi recuperate. Posibilitatea ca o fraudă bancară similară celei de la SocGén să aibă loc în România este redusă datorită dimensiunii reduse a pieţei financiare, a controalelor mai dese din partea autorităţilor financiare şi a plafonului valutar la care se pot expune traderii români, spun oficiali ai BNR.