Președintele Serbiei atacă România: Ancheta la NIS Petrol discreditează sârbii pe scena internațională

Aleksandar Vucic, noi investiții în armament. Mesaj dur pentru NATO .Sursă: Belish | Dreamstime.com

Patru angajați ai NIS Petrol din Timișoara și București sunt acuzați de procurorii DIICOT că ar fi transmis date clasificate despre fondul de resurse din România către compania aceluiași consorțiu din Serbia.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, spune că ancheta ar putea fi o modalitate a unora de a-i „pedepsi” pe sârbi și de a le înăbuși pozițiile pe scena internațională. El a spus că va fi greu pentru Serbia să explice că nu are nicio legătură cu scandalul și că spionajul a fost pus la cale de partea rusă.

„Nu exclud deloc posibilitatea unei vinovății reale a NIS, dar nu cunosc cazul, nu m-am ocupat de el. Este important de subliniat că nu sunt cetățeni sârbi, nu are nicio legătură cu noi. Sunt în mare parte ruși, dar vom cere mai multe informații de la Poliția Română", a declarat Vucic, potrivit Euronews Serbia.

Vucic a lăsat să se înțeleagă că scandalul ar putea avea legătură cu poziția Serbiei pe scena internațională, „pentru a-i disciplina pe cei pe care unii îi consideră neascultători".

„Ei acuză una dintre filialele NIS de scurgeri de date sau ceva de genul acesta. Oricum, acesta este singurul lucru care ne lipsea. Explicați acum că acest lucru nu are nicio legătură cu statul sârb, când se va anunța în toate știrile din lume despre o companie din Belgrad", a spus el.

Patru angajați ai NIS Petrol, din grupul rusesc Gazprom Neft, urmăriți penal

„La data de 03.10.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu D.C.C.O. şi B.C.C.O. Timişoara au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte din acestea la sediul şi punctele de lucru ale unei companii multinaţională, într-o cauză ce având obiect comiterea infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice”, a transmis, luni seară, DIICOT, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, în urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe documente şi medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind conduse, în vederea audierii, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

„Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetăţeni străini şi români), procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au formulat acuzaţii sub aspectul comiterii infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice reţinându-se că, în calitate angajaţi ai unei filiale a unei companii multinaţionale (având responsabilităţi de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfăşurării anumitor operaţiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia”, a mai transmis DIICOT.

Cercetările sunt continuate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara.

Poliţiştii de la Combaterea Crimei Organizate din Timişoara şi jandarmii de la Trupele Speciale de Intervenţie au făcut luni mai multe percheziţii, printre care una la sediul NIS Petrol, companie sârbă, controlată de grupul rusesc Gazprom Neft.
Anchetatorii spuneau că cercetează o posibilă scurgere de informaţii neautorizate, legate de prospecţiunile în zăcămintele de ţiţei şi gaze făcute începând din anul 2014, în judeţul Timiş.
Ancheta în acest dosar ar fi beneficiat de sprijinul SRI şi SIE.