Președintele Băsescu poate fi demis doar cu majoritatea voturilor cetățenilor înscriși în listele electorale

Președintele Traian Băsescu a promulgat, astăzi, legea care prevede că demiterea șefului statului trebuie aprobată la referendum de majoritatea cetățenilor înscriși în listele electorale.

Traian Băsescu a semnat, astăzi, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Camera Deputaţilor a aprobat, la sfârșitul lunii trecute, cererea de reexaminare a preşedintelui , stabilind ca demiterea preşedintelui României să fie aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Iniţial, textul privind referendumul prevedea că demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum.

OUG 103/2009 fusese respinsă iniţial de Parlament, iar preşedintele Băsescu a adresat Legislativului încă din noiembrie 2009 o cerere de reexaminare în sensul aprobării actului normativ. Deputații juriști au adoptat, luna trecută, un raport care cuprindea şi un amendament al deputaţilor PDL Mircea Toader, Daniel Buda şi Gabriel Andronache, potrivit căruia demiterea preşedintelui ţării este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Conform prevederilor în vigoare până acum, demiterea preşedintelui se putea face dacă întrunea majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.

Referndumul, avizat de Parlament în 20 de zile

Potrivit aceleiași legi, în termen de 20 de zile  Legislativul trebuie să dea un răspuns la solicitarea şefului statului pentru referendum . Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în 20 de zile, preşedintele va putea emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

De asemenea, dacă referendumul are loc simultan cu alegerile parlamentare, prezidenţiale, europarlamentare sau locale, cele două scrutine se vor desfăşura în aceleaşi secţii de votare.